torsdag den 6. februar 2020

Verdens bedste fiskefrikadeller

Havguf


Fruen var begejstret...

- Det er det bedste, jeg nogensinde har smagt, udbrød hun.

Den slags udtalelser skal tages med et gran salt, for jeg har hørt det før - og i smagsmæssig henseende er hukommelsen til tider lidt kort. Men lidt er der da om snakken...

For fiskefrikadeller smager godt, og den variant, jeg lavede forleden, er ekstra god, så jeg vil da godt dele opskriften, så andre kan få glæde af den.

Jeg tog et pund torskekød (andet hvidt fiskekød som sej, hvilling, brosme og lange kan også bruges), som jeg blendede sammen med to små løg og en teskefuld salt, som derefter blev sat til hvile en halv times tid. (Jeg har ikke helt styr på de kemiske processer, men det har noget med saltets dehydrerende effekt at gøre, så når blandingen får lov at hvile, bliver den mere sammenhængende og nem at have med at gøre efterfølgende.)

Herefter tilsatte jeg to æg, et par skeer kartoffelmel, lidt peber og en sjat fløde. Sødmælk kan også gøre det, men det er jo mager fisk, så fløde gør bestemt ingen skade. Farsen skal røres godt igennem, indtil den bliver sej (høhø!) og minder om brøddej.

Og så er det, at jeg bruger det hemmelige våben, som løfter fiskefrikadellerne op i verdensklasse: Jeg tog et pænt stykke røget laks - cirka 100 gram), som jeg skar i fine tern og rørte i farsen. Det giver en mild og fin røgsmag til fiskefrikadellerne - og er knap så brutal en løsning som bacon, som flere af mine venner bruger.

Farsen fik så en times hvile i køleskabet, inden jeg formede fiskefrikadellerne med en ske og smed dem på panden ved rigelig varme. De skal stege lidt længere end almindelige frikadeller for at tage farve - og så er de gode deller klar til at servere. Man kan spise kartofler og grøntsager til - gerne med en hollandaise eller sennepssovs, men lune fiskefrikadeller med remoulade, agurkesalat og en skive rugbrød er nu heller ikke at foragte.

Jeg ved ikke, om det er verdens bedste fiskefrikadeller, men det er i hvert fald tæt på. Overskriften blev udelukkende valgt af hensyn til min SEO - Search Engine Optimization - så jeg får lokket lidt flere læsere ind på Dovregubben. Undskyld!

Ingen kommentarer: