onsdag den 5. februar 2020

Slow-TV

13.319 minutters TV fra Svalbard

Slow-TV er en norsk specialitet. For nogle år siden anbragte nordmændene et kamera i et lokomotiv - og så kunne man ellers følge udsigten fra lokomotivets forerplads i timevis, mens toget kørte over de norske fjelde.

Nu har norske NRK2 forfinet slow-TV-kunsten til det ekstreme. I øjeblikket kan man på kanalen døgnet rundt følge Hurtigrutens skib M/S Spitzbergen på et ni dage langt togt rundt om Svalbard - et TV-program på i alt 13.319 minutter!

Det er lang tid - og det ved nordmændene da også godt. Så de er ikke helt tro mod konceptet, men har et reportagehold om bord på skibet, der fortæller og interviewer om de steder, M/S Spitzbergen passerer på togtet - afvekslende med klip fra gamle film og TV-reportager fra Svalbard.

Der er tale om lidt af luksus-udgave af slow-TV-konceptet. For der er både studieværter og kommentatorer - og der er benyttet 17 kameraer til optagelsen inklusive naturligvis de allestedsnærværende dronekameraer. Men flotte optagelser og en stor TV-oplevelse - og i øvrigt masser af spændende, norsk musik. Nu har jeg haft programmet på skærmen i tre dage...

Optagelserne til det ni dage lange program foregik i august sidste år, så programmet byder på fornuftigt udendørsvejr og midnatssol.

Anledningen til det ambitiøse TV-projekt er Svalbardtraktatens 100 års jubilæum på søndag. Traktaten blev ratificeret efter 1. verdenskrig og førte til, at Svalbard blev en del af det norske kongerige.

Til næste år er det 300 år siden, at Hans Egede kom til Grønland. Jeg håber, at Danmarks Radio benytter lejligheden til en tilsvarende markering. En sejltur rundt om Grønland (eller dele deraf på grund af is) vil slå alle rekorder i slow-TV - og vil være en passende markering af den store begivenhed i Rigsfællesskabets historie.

Ingen kommentarer: