søndag den 23. februar 2020

Stort jordfaldshul på Øland

Mette forstyrrede nisserne

Fri adgang til troldene og nisserne i Øland Skov. Foto: Mette Glarborg
Kontakten med de underjordiske - trolde, elvere og nisser - blev forleden pludseligt meget nærværende for skovejer Mette Glarborg, der ejer Øland Skov.

Jordfaldshullet undersøges nærmere med
rendegraverens bagskovl. Foto: Mette Glarborg
Under arbejde med rendegraveren på Vester Skovvej nær Bjørnebo forsvandt jorden pludseligt under baghjulet og åbenbarede et mindst seks meter dybt jordfaldshul.

- Uhyggeligt.....Det var heldigt, at forhjulet på traktoren ikke gik igennem først, men baghjulet. Phew, det kunne have gået helt galt, skrev skovejeren på Facebook.

Efter den uhyggelige nærhuls-oplevelse skulle hullet lige undersøges, så bagskovlen på rendegraveren blev sendt i dybderne. Den stikker seks meter og kunne ikke nå bunden, så det var virkelig et hul i jorden af mytologiske dimensioner, Mette Glarborg der havde fundet.

Af sikkerhedshensyn blev hullet dækket med det samme - og det er egentlig en skam, for det er lidt af en sensation, mener seniorforsker Bertel Nilsson fra GEUS - De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland. Han er begejstret for fundet.

Skovlarmen er seks meter lang - og den
kunne ikke nå bunden af
jordfaldshullet. Foto: Mette Glarborg
- Vauw, der er tale om et virkeligt dybt jordfaldshul, fortæller han i telefonen og forklarer, at jordfaldshuller ikke er ualmindelige i Thy og Han Herred.

- Jordfaldshuller opstår ofte, hvor der er kalk og kridt i undergrunden. Når det regner, vaskes kalken ud i grundvandet, så der lige så stille opstår et hulrum under jordoverfladen, så det hænger egentlig fint sammen med de seneste måneders megen regn, forklarer forskeren.

- Vi har flere andre observationer af jordfaldshuller omkring Brovst, der mestendels får os til at hælde mod jordfaldsteorien.

- Man kan ikke lave prognoser på, hvor eller hvornår jordfaldshuller opstår, men der er en sammenhæng med stor nedbør. I udlandet har man flere eksempler på jordfaldshuller så store, at de har hevet hele huse eller boligblokke med sig, men så slemt er det dog ikke sket i Danmark - endnu.

Bertel Nilsson har efterfølgende diskuteret hullet i Øland Skov med sine kolleger - og der kan også være en anden forklaring på hullet:

- Vi diskuterer, om det eventuelt kunne være en gammel flintmine, da hullet er meget smalt og meget dybt. Flint blev udvundet fra søgehuller der var 1,5-2 meter brede og kunne blive ret dybe (5-6 meter). De mest eftertragtede flintsorter var den jyske flint fra egnene nord for Limfjorden – og den østdanske flint, som man blandt andet kunne finde i skrivekridtet på Stevns og Møn.

Selv om Mette Glarborg nu har dækket hullet i Øland Skov til, er der ingen garanti for, at det hjælper:

- Hvis vandet stadig flyder dernede, vil det jo fortsætte med at tage materiale med sig. Så man kan fylde hullet op med jord, men det kan godt opstå igen.

Bertel Nilsson hører gerne fra andre, der har kendskab til jordfaldshuller eller flintmineskakter på Øland. Hvis der er nogen, der ved noget, er man meget velkommen til at kontakte mig - og jeg vil så formidle historien videre.

2 kommentarer:

Bent Bonne sagde ...

Hej Jesper, på den måde kan vi jo godt sige, at vi danskere er placeret et heldigt sted på Jorden, trods den efterhånden trælse regn og storm, vi er dog forskånet for vulkaner, tsunamier og jordfaldshuller af større betydning, og efterhånden har vi fået ryddet ud i gamle træer, der ikke har kunnet modstå vinden, så alt i alt er det ikke specielt farligt at bo her i området 😂

Jesper Hansen sagde ...

Nej, i den henseende er Danmark et smørhul.