Mette forstyrrede nisserne
Fri adgang til troldene og nisserne i Øland Skov. Foto: Mette Glarborg |
Jordfaldshullet undersøges nærmere med rendegraverens bagskovl. Foto: Mette Glarborg |
- Uhyggeligt.....Det var heldigt, at forhjulet på traktoren ikke gik igennem først, men baghjulet. Phew, det kunne have gået helt galt, skrev skovejeren på Facebook.
Efter den uhyggelige nærhuls-oplevelse skulle hullet lige undersøges, så bagskovlen på rendegraveren blev sendt i dybderne. Den stikker seks meter og kunne ikke nå bunden, så det var virkelig et hul i jorden af mytologiske dimensioner, Mette Glarborg der havde fundet.
Af sikkerhedshensyn blev hullet dækket med det samme - og det er egentlig en skam, for det er lidt af en sensation, mener seniorforsker Bertel Nilsson fra GEUS - De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland. Han er begejstret for fundet.
Skovlarmen er seks meter lang - og den kunne ikke nå bunden af jordfaldshullet. Foto: Mette Glarborg |
- Jordfaldshuller opstår ofte, hvor der er kalk og kridt i undergrunden. Når det regner, vaskes kalken ud i grundvandet, så der lige så stille opstår et hulrum under jordoverfladen, så det hænger egentlig fint sammen med de seneste måneders megen regn, forklarer forskeren.
- Vi har flere andre observationer af jordfaldshuller omkring Brovst, der mestendels får os til at hælde mod jordfaldsteorien.
- Man kan ikke lave prognoser på, hvor eller hvornår jordfaldshuller opstår, men der er en sammenhæng med stor nedbør. I udlandet har man flere eksempler på jordfaldshuller så store, at de har hevet hele huse eller boligblokke med sig, men så slemt er det dog ikke sket i Danmark - endnu.
Bertel Nilsson har efterfølgende diskuteret hullet i Øland Skov med sine kolleger - og der kan også være en anden forklaring på hullet:
- Vi diskuterer, om det eventuelt kunne være en gammel flintmine, da hullet er meget smalt og meget dybt. Flint blev udvundet fra søgehuller der var 1,5-2 meter brede og kunne blive ret dybe (5-6 meter). De mest eftertragtede flintsorter var den jyske flint fra egnene nord for Limfjorden – og den østdanske flint, som man blandt andet kunne finde i skrivekridtet på Stevns og Møn.
Selv om Mette Glarborg nu har dækket hullet i Øland Skov til, er der ingen garanti for, at det hjælper:
- Hvis vandet stadig flyder dernede, vil det jo fortsætte med at tage materiale med sig. Så man kan fylde hullet op med jord, men det kan godt opstå igen.
Bertel Nilsson hører gerne fra andre, der har kendskab til jordfaldshuller eller flintmineskakter på Øland. Hvis der er nogen, der ved noget, er man meget velkommen til at kontakte mig - og jeg vil så formidle historien videre.
2 kommentarer:
Hej Jesper, på den måde kan vi jo godt sige, at vi danskere er placeret et heldigt sted på Jorden, trods den efterhånden trælse regn og storm, vi er dog forskånet for vulkaner, tsunamier og jordfaldshuller af større betydning, og efterhånden har vi fået ryddet ud i gamle træer, der ikke har kunnet modstå vinden, så alt i alt er det ikke specielt farligt at bo her i området 😂
Nej, i den henseende er Danmark et smørhul.
Send en kommentar