onsdag den 15. januar 2020

Søndagstur med indhold

Kirke og museum

Jeg er hverken flittig kirkegænger eller museumsgæst, men søndag slog jeg de to ting sammen med et besøg på PixlArt i Østervraa.

Her har fotografen Tao Lytzen indrettet et lille fotomuseum i den tidligere baptistkirke. I øjeblikket byder PixlArt på en udstilling om Dronning Margrethes liv set med fotograføjne.

Det er en ganske imponerende udstilling, der er udvalgt blandt 70.000 billeder fra alle de store billedbureauer. Og som dansker kan man íkke undgå at blive bevæget over billederne fra den gamle konges begravelse og de mange festlige fotos af en ung og meget forelsket Margrethe, der præsenterer Henrik for danskerne.

Udstillingen byder også på en skærmvæg med alle Dronningens nytårstaler i TV-formatet - og der er en særlig mulighed for at dvæle ved nytårstalen fra 74/75, hvor den relativt nye regent taler om energikrisen, og på den måde foregriber den rivende ud- og afvikling, som det lille og dog så store Kongerige har været igennem sidenhen.

Det var egentlig på fruens initiativ, at vi besøgte udstillingen, og der var da også lidt godbidder til hende - blandt andet i form af et foto af en lille prinsesse Margrethe i grønlandsk nationaldragt.

Udstillingen byder på uendeligt mange tidsbilleder - de fleste i sort-hvid, som var standard i gamle dages aviser. Her savner jeg måske en lille pressehistorisk sideudstilling, for det var netop en begivenhed som Margrethe og Henriks bryllup, der bragte de første farvefotos på forsiderne af de danske aviser.

Jeg kan desværre ikke sige mig helt fri for at være en smule forbeholden over for udstillingskonceptet, hvor alle billederne vises på skærme og projektorer. Det er muligvis i overensstemmelse med tiden, men mange af de gamle fotos er altså lavet til brug på papir. Det ville have klædt udstillingen, hvis det var respekteret i højere grad.

Men alt i alt en udstilling, som nok er en tur til Østervraa og den gamle baptistkirke værd...

Ingen kommentarer: