mandag den 20. januar 2020

Havevejr

Blomster i januar

Det er med vinteren som med julen: Den varer lige til påske, så det er alt for tidligt at komme i forårshumør. Det kan hurtigt vende og sætte ind med månedlangt frostvejr og fimbul fra Sibirien...

Men det er svært at bevare pessimismen i årets lune version af januar-vejr. Så jeg arbejder fortsat i haven og glæder mig over, at det spirer og gror overalt.

I den forløbne uge sprang de første erantis ud.

Vinterblomme, som den lille forårsbebuder også kaldes, er en skovplante, der fornuftigt nok kommer op, før løvdækket tager al lyset - og netop nu står den som små gule prikker overalt. Først blomsten - og så må formalia som grønne blade og sådan noget komme til senere.

Der er naturligvis også mængder af vintergækker på vej - og det varer næppe længe heller, før tulipanerne kommer op af jorden i Keukenhof-mængder.

Juleroserne er et kapitel for sig. For de har blomstret længe - og ser man godt efter, er deres søstre - påskeklokkerne - også godt på vej med blomsterknopper nede ved jorden. Det tager et par måneder endnu, men lover godt for et blomstrende forår.

Sidste weekend klippede vi hæk. Det gik især udover de høje buksbom-buske foran køkkenet. Det er skåret ned til halv højde, så vi kan få masser af forårslys i stuen og køkkenet. Det burde jeg have gjort for mange år siden.

Endnu er buksbommene lidt studse og karseklippede at se til. Men det kommer nok, når de i løbet af foråret begynder at spire. Så skal det nok blive flot. Det er en hårdfør busk, der tåler at blive beskåret.

Dagen er i øvrigt tiltaget med 57 minutter. Og ikke et ord om ukrudtet i denne omgang...

Ingen kommentarer: