torsdag den 4. april 2019

Brændeskjul

Gør det selv

Der hugges jo brænde i øjeblikket. Det er sandelig også på tide, skulle jeg mene, for i bunkerne af træ ligger faktisk en del gammelt brænde, der burde være kløvet og behørigt stablet for flere år siden.

Det er desværre ikke sket af årsager, som jeg ikke her skal komme nærmere inde på, men fakta er, at det gamle træ er både vådt, svamperamt og for en dels vedkommende temmelig frønnet. Brændværdien er temmeligt sikkert også til at overskue, men ligefrem smide det væk har jeg ikke lyst til. Det kan i hvert fald sagtens bruges i havepejsen og sprede hygge på en sommeraften.

Derfor konstruerede jeg onsdag aften - nu er det jo sommertid - et fint lille brændeskjul ved siden af havepejsen. Det blev lavet udelukkende af materialer, som jeg fandt i mine små depoter: Et par gamle strøer fra tømmerhandlen, et par rå trykimprægnede hegnsbrædder, nogle lægtestumper og et par meter brædder med not og fjer. Desuden en stump alu-tagfod, en flisepalle, lidt dampspærreplast og så en kvart kvadratmeter græstørv fra den mosramte græsplæne.

Resultatet er både råt og rustikt, men det virker - og det er det vigtigste for mig. Og når først vejr og vind og den første vinter er overstået, så er der næppe nogen, der lægger mærke til, at det er lavet af gamle tømmerrester.

Det mest spændende ved konstruktionen er, at jeg har dækket skjulet med græstørv. Det er temmelig tungt, så længe det er vådt - og det skal det helst blive ved med at være, for det skal jo give et grønt og naturligt pift i den mørke krog. Jeg har lavet overdækningen med to graders fald bagud, så vandet ved skybrud kan løbe af, men på den anden side bliver jeg nok nødt til at vande tørvene, hvis det bliver en tør sommer.

Fordampningen fra græstørv virker i øvrigt kølende, så måske brændeskjulet også kan bruges som vin- og ølkøler i en snæver vending på en varm sommerdag...

Ingen kommentarer: