tirsdag den 9. april 2019

Havnen under vandet

Sand og vand

I 1800-tallet blev der lavet en havn på Øland, der dengang var en rigtig ø. Havnen lå ikke så langt herfra for enden af den vej, der hedder Boden.

Havnen blev brugt af de cirka 40 fiskere, der dengang var. Det var også i 1800-tallet, at Øland Fajancefabrik lå nede i vores baghave, så havnen blev brugt til at fragte det populære fajance til hovedstaden. Og så blev den brugt til at fragte tømmer fra Oxholm skov til Nibe og Aalborg. Havnen var svær at holde ved lige på grund af tilsanding og forfaldt omkring år 1900.

Sejlrenden ind til havnen var en 1200 mete lang og syv meter bred kanal, der var konstrueret med egespuns. Og når det er meget lavvandet kan man stadig se de svære egepæle, der nu har stået i vandet i næsten 200 år.

Jeg har lovet lokalhistorisk arkiv at dokumentere det, så det passer meget fint med de seneste dages østenvind, der presser vandet ud af Gjøl Bredning, så netop nu er chancen der for at se resterne af havnen. Det satsede jeg på mandag aften ved solnedgangstide, hvor vandstanden var lovet ned til 40 cm under daglig vande. 

Det lykkedes da også som rene doku-skud, for man skal se godt efter for at få øje på pælene under vandet. Nu satser jeg så på, at vandstanden vil falde yderligere de kommende dage, så jeg kan få det perfekte foto, som skal bruges i forbindelse med en udstilling i anledning af Ølands-dæmningens 100 års dag til sommer. 

Ingen kommentarer: