lørdag den 1. september 2018

Damernes aften

Årets sild

Selv om der ikke var sild på bordet, hang der sild langt ned ad halsen på laugsbrødrene i Øland sildelaug, da man fredag tog hul på efterårs-sæsonen.

Det skete iført laugets nye galla-dress, hvor laugsbrødrene ved særligt festlige lejligheder ifører sig en nyudviklet sølvfarvet silde-butterfly. Mere specielt end klædeligt, men sådan er det jo med sild.

Det gælder dog ikke Årets Sild, der er en helt igennem klædelig gentleman - nemlig ceremonimester Peter Thuesen. Ceremonimesteren har gennem årene været manden, der har udnævnt adskillige eksemplarer af årets sild, men i år blev det så til hans store overraskelse ham selv. Det med overraskelsen skyldes nu nok beskedenhed, for Peter er et kraftcenter på Øland, hvor han tager sig af et hav af praktiske opgaver i sildelaug, medborgerhus, golfklub og så videre - og der var bred enighed om, at oldermanden havde fundet den helt rigtige mand til titlen som Årets Sild.

Traditionelt, men alligevel helt undtagelsesvist foregik aftenen med kvindelige ledsagere. Det er der nu ikke noget galt i, selv om det lyder slemt, for laugets statutter tillader faktisk oldermanden en gang om året at fravige praksis - og på den måde takke kvinderne for, at vi får lov at være i fred resten af året.

Denne gestus var så anledningen til, at laugsbrødrene kunne byde på den højere kogekunst - og såmænd også give en opvisning i, at mænd sagtens kan producere et smukt og veldækket bord, selv om rygterne vil vide, at mange kvinder ikke just betragter det som en maskulin spidskompetence.

Det blev en oppulent middag begyndende med blinis og røget laks og hellefisk. Herefter fulgte en salatbuffet med porchetta og kalveculotte og sluttende med en creme-bær-dessert. Desserten blev anledningen til både at drikke ædel portvin og ikke mindst giftblanderens helt særlige dessert-snaps lavet på mango-frugter fra det store udland. Naturligvis bød middagen også på et underholdende indslag hvor Palle talte til damerne.

Aftenen blev for damernes vedkommende indledt ved møllen, hvor sildelauget bød på crémant åbnet med sabel og en spcciel damerundvisning i den flotte mølle.







Ingen kommentarer: