mandag den 24. september 2018

Kronen på værket

Kronhjorte i Tingskoven

Af mange års smertelig erfaring ved jeg, at der er to store udfordringer, hvis man vil fotografere kronhjorte.

Først og fremmest er der lyset. Danmarks største landpattedyr viser sig især uden for den tætte skov ved solnedgangstide, hvor lyset er hastigt på retur - og hvis man er det forkerte sted, risikerer man at skulle fotografere direkte mod solnedgangen. Det kan der komme kunst ud af, men mestendels er det noget klamp.

Den anden udfordring er at komme tæt på dyrene. Især hinderne er vagtsomme og sky, og der skal bare en knækket kvist til at ødelægge hele forestillingen.

Derfor har jeg den seneste uges tid arbejdet med at forberede årets kronhjortefoto. For en uges tid siden fandt jeg et godt sted at stå, hvor jeg er skjult bag noget krat og en lille vold på nordsiden af en mark, så vestenvinden ikke blæser min fært mod dyrene, og hvor solen kommer ind fra siden.

Krondyr er som de fleste dyr vanedyr, så jeg har besøgt stedet nogle gange for at se, hvornår dyrene er på færde. Søndag aften så jeg en rudel på cirka 50 dyr, men det var langt efter solnedgang, og der var slet ikke lys nok til at fotografere.

Mandag var jeg på plads en time før solnedgang. Så var det bare at vente...

Tålmodigheden blev belønnet. Kort før solnedgang kom en rudel på 12 dyr ud af skovtykningen lige over for min position. Det var en stor tyr, fire-fem hinder og nogle kalve. Ikke den samme flok som jeg havde set dagen før, men det var nu til at leve med.

De græssede fredeligt i solnedgangen. Tyren forsøgte sig med et par tilnærmelser, men det var tydeligvis ikke lørdag aften i den familie, men det var nu et imponerende syn alligevel. Kronhjortene - og tyren især - er jo store dyr.

Jeg tog hjem med mine hidtil bedste krondyr-fotos med en god fornemmelse af, at planlægning og forberedelserne ikke var spildt. Forhåbentlig kommer der mange gode billeder ud af det i fremtiden.

(Billederne er klikbare)


Ingen kommentarer: