søndag den 20. maj 2018

Klippe-ti-klop

Rideskolen - og så heste i gadebilledet

Da jeg i sin tid kom til Grønland, var Rideskolen blandt slagfærdige håndværkere i slyngelstuerne den humoristiske benævnelse af sygeplejeskolen i Nuuk, men tiderne har ændret sig, så det udtryk er næppe gangbart længere. Til gengæld er landet nu beriget med hestepiger - og den slags fandtes altså ikke i hverken Nuuk eller Sisimiut for 25 år siden.

Pinsesøndag var jeg ude og hænge tøj på tørresnoren, da jeg pludselig hørte den fra Østerby så velkendte klippe-ti-klop-lyd af heste.

Det havde jeg ikke lige forudset her i den sydlige del af Sisimiut, selv om jeg har bemærket, at der går en flok heste i en fold nede ved lystbådehavnen. Så kameraet skulle lige hentes - og da var det næsten for sent, så det blev kun til et par skud af ryggen af de ridende piger...

Hestene i Sisimiut er islandske heste, der som bekendt er hårdføre og kan klare stort set alle klimatiske udfordringer. Der har været islandske heste i Grønland i mange år. Som arbejds- og rideheste har islænderne gennem generationer tjent fåreholderne i Sydgrønland, men de seneste år er der også kommet heste til både Nuuk og Sisimiut af mere rekreative årsager.

Nu er ridning ikke en hobby for hvem som helst - og slet ikke her i Sisimiut. Det er ikke er helt billigt at holde heste her nord for polarcirklen. Al foderet skal jo sejles ind, men til gengæld har jeg hørt, at byens få kartoffelavlere nyder godt af gødningen, når først det importerede hø har været en tur gennem hesten.

Jeg synes, at det er hyggeligt med heste i gadebilledet - og så minder lyden jo om Øland...

Ingen kommentarer: