Fødselsdagsfest og guld-diadem
Mary og Frede, som parret kaldes i Grønland, til reception på rådhuset i Nuuk sommeren 2004. |
Kronprins Frederik i 2011 på besøg hos Jægerkorpset på Flyvestation Aalborg. |
Nu opholder jeg mig i Sisimiut, hvor vejret ikke var det bedste på dagen, så jeg fulgte også med i DR's transmission af Kronprinsens store dag, selv om jeg normalt ikke gider se den slags. Ikke fordi jeg ikke er royalist, men fordi de mange kommentatorer irriterer mig, når de fortæller alt det, jeg sådan set godt selv kan se på billederne.
- Så hold dog kæft, råbte jeg flere gange til den sagesløse TV-skærm.
Det var derfor ikke uden fryd, at jeg noterede, at de hidkaldte eksperter ikke kunne svare på et spørgsmål om Dronningens diadem. Det var ellers ikke så svært.
Diademet af grønlandsk guld. Foto: Nikolai Appel |
Diademet er lavet i 2012 af guldsmed Nicolai Appel. Det er smedet af grønlandsk guld fra Nalunaq-minen i Kirkespirdalen nær Nanortalik i Sydgrønland og besat med diamanter og rubiner ligeledes af grønlandsk oprindelse. Det er i øvrigt en ganske tung hovedbeklædning, der nok skal holde Dronningens hår på plads i en piteraq, for det vejer et kvart kilo. Diademet kan desuden skilles ad, så det bliver til fem brocher med motiver af grønlandske planter.
Den smukke og tunge hovedprydelse var en gave til Majestæten fra det grønlandske selvstyrre, Naalakkersuisut og Landstinget, Inatsisartut, i anledning af hendes 40 års tronjubilæum i 2012. Det kostede 300.000 kroner at fremstille. Beløbet blev skaffet ved en indsamling blandt de store selvstyreejede selskaber.
Kronprins Frederik til arktisk konference i december 2017. |
1 kommentar:
...og i samme åndedrag, når man nævner guldsmeden, burde man også huske den, der i samarbejde med Appel designede diademet, nemlig billedkunstneren Ina Rosing.
Send en kommentar