søndag den 27. maj 2018

Fra den royale front

Fødselsdagsfest og guld-diadem

Mary og Frede, som parret kaldes i Grønland, til
reception på rådhuset i Nuuk sommeren 2004.
Hvis nogen ikke skulle have opdaget det, blev Kronprins Frederik jo 50 år lørdag - og hjerteligt til lykke med det...

Kronprins Frederik i 2011 på besøg hos
 Jægerkorpset på Flyvestation Aalborg.
Jeg har været heldig at få mulighed for at fotografere tronarvingen nogle gange - og såmænd også været til frokost med ham en enkelt gang i Grønland. Det blev nu ikke til decideret snak, men jeg har da givet ham hånden og således fået min del af kongerøgelsen. Men der er heller ingen tvivl om, at Kronprinsen og jeg har en fælles interesse for Grønland.

Nu opholder jeg mig i Sisimiut, hvor vejret ikke var det bedste på dagen, så jeg fulgte også med i DR's transmission af Kronprinsens store dag, selv om jeg normalt ikke gider se den slags. Ikke fordi jeg ikke er royalist, men fordi de mange kommentatorer irriterer mig, når de fortæller alt det, jeg sådan set godt selv kan se på billederne.

- Så hold dog kæft, råbte jeg flere gange til den sagesløse TV-skærm.

Det var derfor ikke uden fryd, at jeg noterede, at de hidkaldte eksperter ikke kunne svare på et spørgsmål om Dronningens diadem. Det var ellers ikke så svært.

Diademet af grønlandsk guld. Foto: Nikolai Appel
For diademet kommer selvfølgelig fra Grønland - og er derfor ganske velvalgt til dagen, taget Kronprinsens interesse for den store ø i betragtning.

Diademet er lavet i 2012 af guldsmed Nicolai Appel. Det er smedet af grønlandsk guld fra Nalunaq-minen i Kirkespirdalen nær Nanortalik i Sydgrønland og besat med diamanter og rubiner ligeledes af grønlandsk oprindelse. Det er i øvrigt en ganske tung hovedbeklædning, der nok skal holde Dronningens hår på plads i en piteraq, for det vejer et kvart kilo. Diademet kan desuden skilles ad, så det bliver til fem brocher med motiver af grønlandske planter.

Den smukke og tunge hovedprydelse var en gave til Majestæten fra det grønlandske selvstyrre, Naalakkersuisut og Landstinget, Inatsisartut, i anledning af hendes 40 års tronjubilæum i 2012. Det kostede 300.000 kroner at fremstille. Beløbet blev skaffet ved en indsamling blandt de store selvstyreejede selskaber.
Kronprins Frederik til arktisk konference i december 2017.

1 kommentar:

Thorkild Knudsen sagde ...

...og i samme åndedrag, når man nævner guldsmeden, burde man også huske den, der i samarbejde med Appel designede diademet, nemlig billedkunstneren Ina Rosing.