søndag den 4. januar 2015

Stadig benovet

Bloggeren fortsat ramt af pyramitis

Så meget ville Keops-pyramiden fylde, hvis den lå i Østerby.
Her er beviset - jeg har været der... Foto: Dina
Læserne må have mig undskyldt, men jeg kan altså ikke rigtig slippe pyramiderne.

Specielt Keops-pyramiden, der er så kæmpestor og enorm, at jeg har svært ved at fatte det, selv om jeg har stået lige ved siden af den.

Jeg kan simpelthen bare ikke komme mig over, at nogle mennesker i en fjern fortid har smidt sten på sten og lavet et bygningsværk, hvis omkreds er en kilometer - og vel at mærke til noget så overflødigt som et gravkammer.

Nu siger jeg overflødigt om et gravkammer, men det er klart, at de gamle ægyptere naturligvis ikke har delt min opfattelse. Pyramiderne må have haft en enorm betydning for det daværende samfunds sammenhængskraft, produktivitet og nationalitetsfølelse - siden det har kunnet lade sig gøre.

Pyramiderne er bygget af kalksten, men var oprindeligt
 beklædt med granit, der nu er forvitret bort. Her ses
noget af granitbeklædningen på
Mykerinos-pyramiden i Giza. Foto: Dina
Jeg tror helt ærligt ikke, at pyramiderne er bygget med tvang og slaver. Folk har gjort det frivilligt og oven i købet været stolte af arbejdet - lidt ligesom de mange danske kirker, der ligger spredt rundt i landet med få kilometers mellemrum. De gamle kirker er jo også set med vore dages øjne nogle imponerende bygningsværker, som har kostet blod, sved og tårer, men som også har haft en enorm betydning for samfundets sammenhængskraft.

Jeg har leget med tanken om en Keops-pyramide i Østerby. Som det ses på illustrationen ville den dække stort set hele landsbyen - også selv om vi har nogle ualmindeligt store haver her på landet.

Med sine 140 meters højde ville Keops-pyramiden oven i købet være det højeste punkt i Nordjylland. Nærmeste konkurrent ville være Knøsen ved Dronninglund, som er landsdelens højeste punkt med 136 meter over havet. Til sammenligning er Himmelbjerget 147 meter og Danmarks højeste punkt, Møllehøj ved Skanderborg, 171 meter.

Det er altså svært at fatte...
Keops-pyramiden er bare så stor, at man ikke fatter det.Foto: Dina

Ingen kommentarer: