onsdag den 22. oktober 2014

Huggehuset

Skriften på væggen

Huggehuset emmer bare af hygge...
 Huggehus er sådan et hyggeligt gammelt, ruralt ord for træværksted.

Det dækker over stort set alt, hvad jeg forbinder med eget lille og ganske hyggelige værksted. Så hvorfor ikke gøre lidt reklame for sagen og det fine håndværk?

Under alle omstændigheder fandt jeg på, at jeg ville have et skilt uden på døren, så man kan se, at her på parcellen har vi altså et huggehus. Og skiltet skulle naturligvis udformes og designes, så det rigtigt signalerede gammel håndværk - også selv om jeg snød og brugte maskiner til at fremstille dette stykke ægte, ølandsk håndværk.

Værkstedet har fået skilt på.
Først fandt jeg et stykke gammelt kirsebærtræ, som jeg længe har haft liggende, og som derfor er tørt og klar til brug. Det var et grenstykke, en god halv meter lang og 10-15 centimeter i diameter. Jeg skar træet igennem på langs tre gange, så der kom to bræddestykker og noget affald ud af det.

Jeg besluttede at bruge det ene bræddestykke, som jeg glattede med høvlen og målte op. Herefter satte jeg mig til pc'en og skrev teksten i fuld størrelse og printede det ud. Det måtte jo gerne se lidt gammeldags ud, så jeg valgte en tillempet runeskrift, som jeg havde erhvervet på sommerens vikingelejr i Sønderjylland.

Papiret med teksten limede jeg med spraylim fast på planken som skabelon. Herefter fræsede jeg bogstaverne ud med min dremel, så bogstaverne fremtræder som fordybninger i træet. Så malede jeg overfladen oven på papiret med svenskrødt og sørgede for, at malingen kom ordentligt ned i fordybningerne.

Da malingen var tørret, blev papir og maling slebet af med rystepudseren, og bogstaverne fremtræder nu som røde fordybninger på en forgrund af naturtræ. Afslutningsvis behandlede jeg det fem gange med en olieholdig endelak, som skal gøre træet modstandsdygtigt mod svingninger i temperatur og luftfugtighed.

Så var det blot at bore et par huller og montere to dyvler på bagsiden - og så bore to huller i døren og lime det hele sammen.

Så nu sidder skiltet på sin plads på døren til huggehuset - og minder alle forbipasserende om, at her har Hansen sit hyggelige huggehus.

Øvelse gør mester. Så når jeg en gang får tid, skal jeg prøve det hele en gang til. For jeg har stadig et stykke kirsebær-brædde i skiltestørrelse tilbage. Det bliver nok røgeriet, der selvfølgelig skal have påskriften "Roykstovan" - et dejligt gammelt, nordisk ord for røgeri.

Men det bliver ikke lige med det første. For det er ved at være sæson for skovning, så vi også har brænde til næste vinter. Og så har tømmerhandlen været her med materialerne til mit kommende bålhus, der bliver vinterens byggeprojekt.

Ingen kommentarer: