mandag den 6. oktober 2014

Checkpoint Charlie

Der var engang...

Dovregubben gik lige i turistindustriens fotofælde. Foto: Ulla Arlbjørn
De seneste dage har Dovregubben været i Berlin. En spændende by med en spændende historie - og vel at mærke en historie, hvor mange af kapitlerne er skrevet i vores tid.

Grotesk koldkrigsromantik midt i Berlin Her er
den kolde krig blevet til kult.. Foto: Ulla Arlbjørn
Det vender jeg tilbage til i løbet af den kommende uges tid, når de mange fotos er gennemset. Men som en lille forsmag er her den lidt bizarre historie om Checkpoint Charlie.

Under den kolde krig var Checkpoint Charlie en af grænseovergangene mellem den sovjettiske og den amerikanske sektor i Berlin. Stedet er blevet kendt fra utallige agentromaner og film - og det har været med til at give Charlie et lidt mytologisk skær. Grænseovergangen blev nedlagt i 1990 i forbindelse med den tyske genforening - og så burde den historie ikke være længere.

Der var ikke megen romantik over virkelighedens
Checkpoint Charlie. Foto; WikiPedia
Ikke desto mindre er stedet blevet til en sand turistfælde. Charlie er nu genopført - og turister kan blive fotograferet sammen med unge mænd iført amerikanske MP-uniformer foran dette symbol på det delte Berlin. Og med min dårlige smag in mente, skulle jeg selvfølgelig også ofte to euro på det. De to statister gjorde stramt, militært honnør, og jeg kvitterede med et spejderhonnør - for jeg kan ikke andet.

I nærheden af Charlie findes der i øvrigt flere museer for Trabis - denne underlige østtyske bil med en sjov lyd, hvor hvert enkelt eksemplar forurener lige så meget som en middelsvær kemikaliefabrik - og det gør kvarteret omkring Charlie til et hotspot for koldkrigsromantikere.

Det er bizart - for der var ikke meget romantik over den kolde krig - men derimod særdeles megen dårlig smag. Og dårlig smag trives som bekendt i bedste velgående - både i øst og vest.

Ingen kommentarer: