tirsdag den 7. oktober 2014

2.711 betonklodser

Das Denkmal für die ermordeten Juden Europas


Midt i Berlin, tæt ved Brandenburger Tor, ligger Das Denkmal für die ermordeten Juden Europas - mindesmærket for de dræbte jøder under anden verdenskrig.

Jødedrabet var en stor forbrydelse - og det kræver et stort mindesmærke. Og stort er Peter Eisenmans mindesmærke fra 1999, som består af en 19.000 kvadratmeter - næsten fire tønder land - stor skov bestående af 2.711 betonklodser i varierende højde.

Der er ikke nogen særlig forklaring eller symbolik i monumentet, så fortolkningen er op til den enkelte. Men mellem betonklodserne, er der i hvert fald rigelig plads og lejlighed til at tænke over tilværelsen sådan i al almindelighed - og sandelig om der ikke også var plads til en kineser, der dyrkede tai chi den morgen, vi besøgte mindesmærket.

Das Denkmal für die ermordeten Juden Europas har i øvrigt kostet den nette sum af 27,6 millioner euro betalt af den genforenede tyske stat.

Det er sagt, at historien altid skrives af krigens vinder. Der skal nok være noget om snakken - for mindesmærket ligger kun et stenkast fra Rigskancelliet og Hitlers underjordiske førerbunker, hvor drømmen om det tredie rige endte med et skud for panden - for Hitlers eget vedkommende.

På stedet ligger nu en parkeringsplads - og nogle tons beton forhindrer adgang til førerbunkeren. De tyske myndigheder er hunderæd for, at stedet kan blive et turistmål eller monument for ekstremistiske grupper. Derfor er der kun en beskeden orienteringstavle på stedet.


Ingen kommentarer: