Gammel norsk mad
Hansens lille roemark på Nørremarksvej. |
Men der er enkelte lyspunkter i mørket. Jeg faldt i hvert fald pladask for saltet fårekød med kålrabistappe, da jeg for mange år siden frekventerede Lofoten Folkehøgskole i Kabelvåg så langt uden for lands lov og ret, at tiden nærmest var gået i stå.
Siden har jeg benyttet enhver lejlighed til at spise denne norske specialitet, der blandt andet føres på restaurant Kaffistovan på Hotel Bondeheimen i Oslo, der har som motto "Her skal intet forandres". Restauranten er et kulturelt centrum for norsk nationalchauvenisme og etnocentri og lidt af en tidslomme i en forstyrret storby med internationale restauranter, kinesergriller, pizzariaer og cafeer på hvert eneste gadehjørne.
De friske råvarer til kålrabistappe. |
Det er guf efter min beskedne smag, så da jeg på et tidspunkt i foråret fik fingre i en håndfuld kålrabi-frø, satte jeg roer i haven. To beskedne rækker med syv planter i hver. Roerne har nu vokset sig store, og i dag tog jeg de første. De skulle ledsage en stor pose saltet fårekød, som jeg erhvervede for den nette pris af 210 NOK/kiloet, da vi var i Tromsø for et par måneder siden.
Gulerødder giver kålråbimosen en flot gul farve. |
Kålrabi, gulerødder og et par kartofler koges i en halv times tid, til det hele er godt mørt. Så tilsætter man en ordentlig klat smør og en sjat fløde. Det hele køres med stavblenderen og smages til med salt og peber. Så enkelt er det at lave.
Så er der serveret. |
Jeg gav rugbrød til. Rugbrød er noget af det mest unorske, der findes, men jeg synes altså, at det klæder denne urnorske ret ganske fint.
Men prøv det selv. Det er nemt at lave - hvis man ellers kan få fat i saltet fårekød og kålrabi.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar