torsdag den 12. april 2012

Knoldebro

Sidste sommer fjernede jeg en sti af skærver, som gik op gennem haven. Skærver og græs er nemlig en meget dårlig kombination.
På et tidspunkt fandt jeg også på at lægge fliser under den altan, som jeg har på østgavlen, og lave en lille hyggekrog omkranset af kaprifolier og andet godt.
I forvejen lå der også ved østgavlen et par fliser under den vandhane, som giver vand til haveslangen - og alt dette efterlod mig med et problem: Jeg havde tre parallelle flisebelægninger med hvert sit fald, og som ikke rigtig hang sammen og i øvrigt også lå i tre forskellige niveauer. I det hele taget noget rod.
Problemet løste jeg allerede sidste efterår - men det er egentlig først nu, hvor solen og lyset kommer frem, at det er gået op for mig, hvor pænt det er blevet.
Løsningen var en god gammeldags pigstens-belægning - også kaldet en knoldebro til at opfange niveauforskellene. Pigsten, der også kaldes piksten, har som belægning bevist sit værd gennem generationer. Allerede romerne kunne kunsten - og byggede veje op gennem romerriget på samme måde. Det er ikke så svært at lave - og det ser pænt ud. Det vigtigste er, at markstenene skal lægges med den flade side nedad. På den måde får belægningen en stor bæreevne - og mærkværdigvis føles den alligevel plan, selv om de fleste ellers umiddelbart ville mene, at det er den flade side af stenene, som burde vende opad.
Mellem hyggekrogen og vandingspladsen kunne der også blive plads til et lille blomsterbed. Det er et lidt mørkt sted, hvor der ikke kommer meget sol, så der er vel grænser for, hvad der kan gro der - men mon ikke vi kan holde liv i nogle tagetes der til sommer? Under alle omstændigheder har kabrifolierne, lidt humle og en gulvregn godt fat - og vil skabe en hyggelig krog med solindfald fra syd og godt med læ. Dina har allerede taget pladsen - og sidder der næsten hver dag, så det er blevet en succes, vil jeg mene.
Nu mangler jeg blot - og det er det endnu for tidligt til - at få lagt lidt mere muld på græsplænen omkring det hele - så er den sag i vinkel, og det vender jeg naturligvis tilbage til en gang i løbet af sommeren.

Ingen kommentarer: