fredag den 4. marts 2022

Politiet har talt

Øretæver på dæmningen


Thomas Tjell fra Øland havde en rigtig træls oplevelse, da han forleden kørte over den etsporede Gjøl-Øland-dæmning.

- Jeg kom kørende fra Gjøl-siden, da en modkørende med høj hastighed kom imod mig. Farten var så høj, at jeg ikke nåede ind på vigepladsen. Og så holdt vi der – midt på dæmningen og gestikulerede til hinanden. Til sidst bakkede han lidt tilbage, så jeg kunne komme ind på vigepladsen.

- Ruderne blev rullet ned – og så fik jeg at vide, at jeg bare kunne stå ud af bilen og få nogle lussinger, fordi jeg ikke kunne køre ordentligt. Det var en vild oplevelse, og min hustru og mit barn var dybt rystet.

Heldigvis var der dannet en kø bag Thomas Tjell og den anden bilist – og et par trut i hornet opløste konflikten.

- Men det var en rystende oplevelse. Det er ikke noget man forventer midt i den smukke og dejlige natur ved dæmningen.

Normalt bliver trafikken på den godt ro kilometer lange dæmning afviklet i god ro og orden. Der er en håndfuld vigepladser på den nordlige side, så hvis man ellers tager den med ro, er der ingen problemer. Alligevel giver den etsporede vej anledning til diskussioner med jævne mellemrum.

- Men færselsloven er ret klar, så der er ikke så meget at diskutere, siger Jes Faldborg, der er leder af Operativ færselsafdeling hos Nordjyllands Politi – færdselspolitiet, som det hed i gamle dage.

- Det fremgår af paragraf 15, at kørende skal under hensyntagen til anden færdsel og forholdene i øvrigt holde så langt til højre som muligt. Det betyder på Ølands-dæmningen, at det er bilister, som har vigepladsen på deres højre side skal holde tilbage for de modkørende – og da alle vigepladserne er på den nordlige side, betyder det helt konkret, at kørende fra Gjøl skal holde ind og lade modkørende fra Øland passere.

- I den konkrete sag, hvor bilisterne bringer sig i en situation, hvor bilerne holder køler ved køler, så må man ty til paragraf 3, der er en af mest grundlæggende paragraffer i færdselsloven. Den siger, at trafikanter skal optræde hensynsfuldt og udvise agtpågivenhed, så at der ikke opstår fare eller forvoldes skade eller ulempe for andre, og således at færdslen ikke unødigt hindres eller forstyrres.

- Så det er altså ingen gangbar løsning at true med lussinger. Det er i øvrigt også strafbart. Her bør fornuften råde, så trafikken kan afvikles i god ro og orden.

Thomas Tjell fortæller, at han blev så rystet over oplevelsen, at han ikke fik taget nummeret på den modkørende – og at det er derfor, at truslerne ikke er blevet anmeldt til politiet. Selv om sagen har været omtalt på Ølands Facebook-side, har den lussing-truende bilist ikke valgt at stå frem. Det har derfor heller ikke været muligt at få hans version af episoden.

Jes Faldborg fra politiet oplyser, at der kun er ganske få etsporede veje i Danmark – og det er sikkert forklaringen på, at der ikke er specifikke regler på området.

Artiklen er bragt første gang i Ugeavisen Fjerrritslev:Brovst 1. marts 2022.

Ingen kommentarer: