mandag den 21. marts 2022

Fra departementschef til skuespiller

Borgen

Foto: DR/Mike Kolöffel

Netop nu viser DR serien Borgen. Sædvanlig TV-dramatik efter DR's velkendte fortællemodel med lidt kærlighed, lidt skurke og lidt moralsk forfald. Flotte billeder og storslået dramatisk underlægningsmusik. Dybest set meget kedeligt og spild af tid, men alligevel interessant fordi serien foregår i Grønland. Så stik mod normalt ser jeg i øjeblikket fjernsyn hver søndag aften, når de nye afsnit ruller over skærmen.

Men det er også arbejde. For mange af de grønlandske medvirkende er folk, jeg kender - og folk, som er kendte i det grønlandske samfund. For et par uger siden lavede jeg dette interview med Svend Hardenberg, der har den centrale rolle som den olieglade naalakkersuisoq Hans Eliassen. Hardenberg er ikke en hvem som helst i Grønland. På cv'et er en lang række fremtrædende poster som blandt andet departementschef og kommunaldirektør - og ikke at forglemme jobbet som direktør i Nukissiorfiit, det grønlandske forsyningsselskab inden for el, vand og varme.
----------
Svend Hardenberg er en mand med mange talenter.

Det kan TV-seerne opleve i øjeblikket i Borgen, hvor Svend Hardenberg debuterer som skuespiller i rollen som den olieglade naalakkersuisoq Hans Eliasen.

- Det var egentlig lidt af et tilfælde, at jeg fik rollen, som jeg slet ikke havde tid til, fortæller Svend Hardenberg til Sermitsiaq.

- Jeg kender en del til filmbranchen, fordi jeg i mange år har hjulpet det islandske produktionsselskab True North, når de har haft opgaver i Grønland. Det førte til, at jeg blev bedt om at hjælpe med produktionen af Borgen i opstartsfasen.

Det ligger et par år tilbage, hvor manuskriptforfatteren Adam Price og instruktøren Per Fly var på en såkaldt fact-finding mission i Grønland. Her var min hustru Julie og jeg sammen med dem i et par uge i Nuuk og Ilulissat, indførte dem i forholdene her i landet og forholdet mellem Grønland og Danmark.

En måneds tid efter ringede Per Fly til mig og opfordrede mig til at tage til casting til rollen som Hans Eliassen, som var blevet omskrevet efter deres ophold i Grønland. Jeg sagde ja til rollen, fordi de ønskede en profil, som ikke er den stereotype grønlandske politiker, der var med i de første udkast.

- Karakteren blev meget mere moderne og dynamisk – og det ligger fint til mig. Jeg håber, at min optræden kan være med til at ændre de fastlåste billeder af grønlændere. Og jeg synes da også, at resultatet er blevet godt.

- Inden jeg fik tilbudt rollen, brugte jeg to dage sammen med Per Fly, hvor han udfordrede mig på det følelsesmæssige udtryk gennem improvisationer – for at se hvad jeg kunne udtrykke i skuespillet.

- Jeg har aldrig drømt om at blive skuespiller, så man kan ikke sige, at det er livsdrøm, der er gået i opfyldelse. Men jeg har det sådan, at man skal gribe de chancer, som livet byder, siger Svend Hardenberg, der ikke umiddelbart forestiller sig, at de internationale filmselskaber fremover vil stå i kø for at hyre ham.

- Men jeg er glad for at have været med. Men husk på, at jeg jo laver mange andre ting og har travlt med mine forskellige iværksættervirksomheder.

- Det kom til udtryk under optagelserne til Borgen. Der er megen ventetid på sådan et film-set. De øvrige skuespillere brugte ventetiden at læse og til gåture. Jeg derimod havde travlt med at læse og besvare e-mails og passe forretningen.

Svend Hardenberg er uddannet cand. merc. fra Aalborg Universitet, hvor han dimitterede i 1999. Siden har han haft flere topjobs – blandt andet i Air Greenland, som direktør for Nukissiorfiit, som kommunaldirektør i Qasuitsup Kommunia og som departementschef i Selvstyret, så han kender om nogen det politiske spil i Grønland.

Men Borgen er ikke en nøglefortælling, hvor han spiller en kendt person.

- Man skal ikke lede efter kendte personer i min karakter som Hans Eliassen. Det er TV-drama – og det skal man nyde som sådan, lyder rådet fra Hardenberg.

Efter at optagelsen til Borgen sluttede, har Svend Hardenberg igen fået fuld tid til sine mange gøremål på erhvervsfronten.

Det drejer sig først og fremmest om Grønlands første kafferisteri, Kaffivik, som Hardenberg har etableret i Nuuk. I første omgang i iværksætterhuset i Nuuk, men nu er virksomheden i meget større lokaler i Nuukullak 35. Her skal der være plads til både kafferisteri og en café, hvor kunderne kan nyde kaffe af høj kvalitet tilpasset det bløde grønlandske vand.

Samtidig er Svend Hardenberg sammen med businesspartneren Jørgen Wæver Johansen kommet et skridt videre med at etablere en kildevandsproduktion i Qeqertarsuaq med virksomheden Greenland Water Bank, som ejer produktet ”Imivik”.

- Vi fik efter tre år endelig en eksporttilladelse til vandet i det område, hvor tidligere Greenland Spring Water forsøgte sig med produktionen af 938. Vi har fået kontakt med en kunde i Storbritannien, som vi besøgte i januar og sammen fik formuleret en salgsstrategi.

Nu planlægger Jørgen Wæver Johansen og Svend Hardenberg at lave en lokal produktion i Qeqertarssuaq.

- Tapningsudstyret er nu bestilt, for vi ville ikke gå i gang med investeringerne, uden at være sikre på, at vi kan sælge produktet.

Derudover er Svend Hardenberg også aktiv i det grønlandske iværksættermiljø. Sammen med Jens Jakob Lennert-Sandgreen har han hjulpet grønlandske iværksættere godt i gang gennem kurser og netværksmøder og som mentor.

Endelig bliver der også tid til bestyrelsesarbejde. Siden oktober sidste år har Svend Hardenberg været formand for KNI, hvor der nu er godt i gang med oprydningsarbejdet efter lang tids uro. Svend Hardenberg er også den 1. januar 2022 blevet formand for Vestnordenfonden, og han er stadig i bestyrelsen for Ilisimatusarfik.

- Så nej! Jeg satser ikke på en karriere som skuespiller. Jeg har rigeligt at lave i forvejen, siger Svend Hardenberg, som ikke ville have været oplevelsen med Borgen foruden.

Artiklen er bragt første gang i Sermitsiaq 2022/8.

Ingen kommentarer: