fredag den 25. marts 2022

Fuglefotografen vågner

Skarv og troldand


De seneste dages fine vejr har vækket fuglefotografen efter en lang og mørk vinter.

Så de seneste par dage har jeg været på tur med kameraet både morgen og aften. Det er nu ikke så meget liv endnu. Bevares, fugle er der jo altid, men altså ikke det helt store.

De fleste af de kortnæbbede gæs og sangsvanerne er trukket væk, men endnu er der ikke så mange sommergæster. Jeg har især spejdet langt efter skestorkene, der normalt ankommer i første uge af april, men måske de kommer tidligere, når vejret er godt? I hvert fald er årets første skestork meldt ind på DOF-listen tirsdag aften.

Rent fotomæssigt er det altså ikke blevet til det helt store. Men der er trods alt skarver - og i mangel af andet er den forkætrede "ålekrage" faktisk en meget flot og stor fugl. De er lidt sky og vanskelige at fotografere på vandet - og stikker gerne af, når man retter kameraet mod dem.

Skarven har en dyb og ganske forståelig mistro over for mennesker. Jeg var en gang på skarvjagt på en lille ø ved Lofoten i mine unge dage. Da det første skud blev løsnet, var skarverne væk, og de vendte først tilbage igen dagen efter. Jojo, den smukke fugl ved godt, at mennesker er et dårligt selskab. Det kan jeg kun være enig med skarverne i.

Ellers så er der gode chancer for at observere troldænder netop nu. Den smukke and med gule øjne og nakketop holder til i stort tal i Ulvedybet på bjerget-siden. Troldanden er en ganske almindelig trækfugl i Danmark, men yngler her kun sjældent.

Ingen kommentarer: