fredag den 15. oktober 2021

Større kan det ikke blive

Fiskerimesse


375 heste på en Poca-jolle. Så kan det ikke blive meget større, mener Oline Petersen, Ole Petersen, Frederik Olsen, Manu Olsen, Edvard Olsen og Ane Olsen, der alle havde taget turen fra Grønland til Aalborg for at se det nyeste isenkram til fiskeriet på Nordeuropas største fiskerimesse, der finder sted i disse dage i Aalborghallen.

Fiskeriet står for 85 procent af de grønlandske eksportindtægter, så det er vigtigt erhverv, der beskæftiger mange mennesker i Grønland - og det er også baggrunden for, at jeg er til fiskerimesse. Det er rent journalistisk en guldgrube, som jeg skal leve højt på længe. Her har jeg mulighed for at snakke personligt med mange af de kilder, som jeg ellers kun har telefonisk kontakt med.

Danfish, som messen hedder, finder sted hvert andet år, og giver et indblik i en verden, som efterhånden kun de færreste almindelige danskere kender - bortset fra småfiskerromantikken i TV-serien om Gutterne på kutterne fra Thorup Strand.

Men det er business - big business - for connaiseurs. Der bliver handlet for millioner af kroner under messedagene og skrevet kontrakter på alt fra trawlere, moterer, kommunikationsudstyr, arbejdstøj til kraner. Og selv uldsokker af bedste norske kvalitet kan erhverves i større eller mindre kvanta på messen.

Jeg mødte på førstedagen min gamle ven Mikkili. Han var på udkig efter 500 krabbetejner - bare nævnt for at vise, hvad det hele går ud på. Selv er jeg på udkig efter leverandører, som leverer udstyr til mærkning af garn. For spøgelsesgarn, som vildfarne garn kaldes, er et af fiskeriets store udfordringer i en tid, hvor bæredygtighed er det helt store emne i fiskeriet.

Tilbage til den store 375 hestes Yamaha-påhængsmotor på billedet øverst. Da jeg kom til Grønland for første gang for snart 30 år siden var noget af det første, jeg lagde mærke til, de enorme påhængsmotorer, der sad på alle jollerne i havnene. Dengang havde jeg næppe set en påhængsmotor større end fem heste i Danmark. Men når afstandene er store, og fiskeriet er godt, så skal der altså mange flere heste til.

Onsdag og torsdag brugte jeg en halv arbejdsdag på messen. Men i dag fredag, hvor regnskabet skal gøres op, bliver det med stor sandsynlighed en lang hel arbejdsdag med blok og kamera.

Ingen kommentarer: