søndag den 3. oktober 2021

Brødebetyngede laugsbrødre

Smørrebrød


Laugsbrødrene gik på opdagelse i Ida Davidsens fodspor, da Øland Sildelaug fredag den 1. oktober holdt septembermøde. Forsinkelsen af septembermødet var helt frivilligt og slet ingen kunst, for mødet var skubbet en uge på grund af Kunst på Øland, der løb af stabelen sidste weekend og dermed kolliderede med laugets planer. Men hellere sent end aldrig, som vi siger.

Og det blev da også sent, inden mødet sluttede. Der er helt åbenbart bund i fattigfolk, og seks stykker smørrebrød tog altså sin tid at fortære.

Det begyndte ellers med briefing fra viceoldermanden, der fortalte lidt om smørrebrødskunsten - og ikke mindst den vigtige forskel mellem snitter og smørrebrød. Den detalje stod dog ikke helt klar for alle laugsbrødrene, der boltrede sig i det kolde køkken, så specielt aftenens første godbidder var ganske solide. Frie variationer over et fast tema, kan man med rette sige.

Serveringen begyndte meget naturligt med sild. Den klassiske udgave med karrysalat - vel at mærke hjemmelavet karrysalat. Og meget rustikt anrettet med en sølle tomatbåd som pynt på et velvoksent stykke rugbrød af bageren fra Halvrimmens det bedste.

Næste servering var stegte fiskefiletter vendt i rugmel. Igen var instruktionen om snitter ikke helt klart opfattet, så også her var der rigeligt med brød. Men remouladen var hjemmegjort - og den slags kan jo få selv det største stykke smørrebrød til at glide ned.

Men så måtte lauget altså også ty til en pause på en halv time, inden hold to demonstrerede, at de havde lidt bedre fat i den lille forskel mellem snitter og smørrebrød.

Først et fint stykke dyrlægens natmad, helt klassisk med saltkød, sky og løgringe, pyntet med karse. Det gik an og var helt efter bogen. Det var helt på højde med, hvad man kan købe i forretninger for dyre penge.

Det er nemt og lækket, så det er nu også noget, man kan ty til derhjemme, hvis det flade stykke rugbrød med leverpostej skal have et tvist, som man siger i fjernsynet, når arbejdsløse kendiskokke lige skal hæve et honorar i Aftenshowet.

Det samme kan siges om næste servering, løvemad. Tatar på en lille bøfformet brødcirkel med hakket rødløg og peberrod toppet med flot, gul æggeblomme fra nogle af egnens meget fritgående høns. Dog manglede de obligatoriske kapers, for dem havde hold 1 snuppet til den hjemmelavede remoulade.

Så kom turen til hold tre, hvor dessertmester Jørn  demonstrerede, at han kan meget mere end at pynte kager.

Det blev til et solidt stykke med rullepølse kunstfærdigt arrangeret som et frådende hav med hjemmelavet italiensk salat i bølgedalene. Her var instruktionerne bestemt ikke spildt, for rigtigt smørrebrød skal være højt belagt - det vil sige, at pålægget skal rejse sig op over brødet - og den detalje var flot udført.

Det samme kan man sige om aftenens finale, gammel ost med sky og rom. Selv om det er en forholdsvis enkel servering, demonstrerede dessertmesteren igen, at man kan komme langt ud i kunsten at dekorere med lidt blomsterkarse, tallerkensmækkere eller nasturbium, som den taknemmelige haveblomst også kaldes. Den gammelost kan sagtens kaldes Kunst på Øland.

Det blev sent - næsten 23 - inden mødet blev hævet. Men så var laugsbrødrene også ganske brødebetyngede. Vel at mærke på den gode måde.

Ingen kommentarer: