torsdag den 14. oktober 2021

Sørgedue

Bonusfugl i Grønland

Foto: Finn Thomsen
Jeg fik lige en lille sidehistorie, da jeg skrev artiklen om det grønlandske fugleliv, som jeg bragte her på bloggen forleden. Den skal vi selvfølgelig også have med.
--------
En ornitologisk sensation

Da Sermitsiaq var i kontakt med Finn Thomsen for at låne hans fine foto af en silkehale, sendte han os også dette foto af en due, som han tog i Narsarsuaq den 12. november 2020 – og spurgte om vi måske kunne hjælpe med at identificere den, selv om billedet er taget på stor afstand. Duer er en stor sjældenhed i Grønland, så det er lidt af sensation.

- Der er tale om sørgedue. Der var én i Qaqortoq i juni 2020, og det kunne være samme fugl, mener David Boertmann.

Identifikationen bekræftes af ornitologen Hans Christiophersen, der dog undrer sig lidt over duens hale.

- Normalt er sørgeduens hale mere spids, men måske er fjerene slidt. Rent statistisk kan det næppe være andet end sørgedue, siger han.

Sørgeduen er en af de mest almindelige og vidt udbredte fugle i Nordamerika, og enkelte gange er den set i Grønland. Det er den eneste dueart, der er registreret som spontant forekommende i Grønland. Det vil sige, at den er kommet hertil af sig selv uden menneskets hjælp.
--------
Der er den lille detalje ved historien, at jeg tilfældigvis fandt et foto i mit arkiv af en sørgedue - se nedenfor. Billedet stammer fra Skt. Thomas, hvor vi var på ferie i 2009, og jeg havde faktisk glemt det fuldstændigt.

Der var i øvrigt ikke plads i avisen til at nævne, at sørgeduen er registreret i Grønland ved Paamiut i juli 1901 og efterfølgende i Maniitsoq 1946, Nanortalik 2009, Nuuk 2010 samt den omtalte i Qaqortoq 2020.

Ingen kommentarer: