tirsdag den 8. juni 2021

Masser af pelargonia

Havedagbog


I sidste uge faldt jeg hos en af de lokale næringsdrivende over et større parti pelargonia, som var på vej til komposten. Planterne fejlede sådan set ikke noget, men var usælgelige, fordi de ovre den første blomstring.

Sådan noget kan jeg ikke stå for, så jeg gjorde en god handel og hjemførte pelargonierne. Det blev så til fast arbejde i weekenden, hvor jeg har kantet nogle af bedene med planter, der måske ser lidt sølle ud lige nu - men om 14 dage vil udgøre et sandt blomsterflor. Det bliver helt sikkert stort.

Jeg er også kommet langt med at plante potterne til med pelargonia. Det er sølle pistlinger, der har overvintret på værkstedet. Men også her gælder det, at med lys, varme og en kærlig hånd bliver det til fantastiske blomster om et par uger - og resten af sommeren med, for resten.

Jeg har også sat isbegonier i nogle af bedkanterne - og knoldbegonierne er sat på plads i de store krukker i haven.

Der er også lagt op til gladiolus-festival i urtehaven. Igen fandt jeg cirka 100 gladiolusløg i en butik, som skulle ud i en fart og derfor var til salg for en slik. Det er en god investering, for gladiolus kommer igen år efter år, hvis ellers man husker at tage dem op af jorden, når frosten kommer.

Det er flere år siden, at jeg sidst har haft stedmoder i haven, men da årets påskeliljer slog grusomt fejl, købte jeg for lang tid siden 10 planter, som blev fordelt på to krukker ved bryggersdøren. De står så flot, som jeg aldrig har set stedmødre før.

Men det varer nu nok ikke længe, før det er forbi med den fornøjelse. Stedmoderblomster er og bliver en kortvarig forårsforanstaltning, som kun er på tålt ophold og midlertidig opholdstilladelse. Og om kort tid kommer der også pelargonia i de to dørkrukker.

I det hele taget gror tingene godt. Ædelgranen foran den fine dør står med friske lysegrønne skud og har nået en imponerende størrelse i løbet af den halve snes år, jeg har haft den.

Rododendronen blomstrer på livet løs - og oven over er rødtjørnen på vej. Hvidtjørnen er ved at køre på finalen, og blomsterne drysser som den fineste sne - og minder os om årstiderne forgængelighed.



Ingen kommentarer: