lørdag den 8. maj 2021

Vibeæg

Skakternet skønhed


Vibeæg er en af mine absolutte favoritter i haven.

Min fascination af planten går mest på, at det er den eneste plante, jeg kender, som har skakternede blomster. Det er meget specielt og en god grund til at have den i haven.

Den findes dog også i rent hvidt. Den er bestemt heller ikke grim. Blomsterne er altid smukt proportionerede og en fryd for en æstetiker. Planten er forholdsvis spinkel, så det er en god ide at have mange af dem samlet. Det er heller ikke noget problem, for når den trives, deler løgene sig livligt - og der bliver gerne flere og flere af dem på samme sted.

Vibeæg stammer fra Central-Europa, men har bredt sig til mange lande. Den ynder fugtig mosejord i den vilde udgave - og det er sandsynligvis baggrunden for, at den trives godt i lysninger i de svenske skove.

Vibeæg er "nationalblomst" i Upplands Län nord for Stockholm. Det svenske navn er kungsängslilja efter landskabet Kungsängen syd for Uppsala. Jeg synes, at det er et ualmindeligt smukt navn.

Myten vil vide, at de mange vibeæg på Kungsängen stammer fra et slag mellem danskerne og svenskerne i 980. For hver falden dansker voksede en skakternet rødlilla blomst op, og for hver falden svensker en hvid blomst. Da danskerne tabte stort, er det forklaringen på, at den hvide vibeæg er forholdsvis sjælden.

Ingen kommentarer: