mandag den 24. maj 2021

Norske fristelser

Ja, vi elsker dette kjøkken...


Forleden var det den norske nationaldag. Det fejrede vi ikke, da der var så meget andet at fejre den dag.

Til gengæld tog jeg så revanche mandag aften, hvor jeg lavede norsk hotdog. Dybest set en massakre mod den gode smag, men ærkenorsk. Med ostepølse og rekesalat. En besynderlig blanding som vort norske broderfolk elsker. Især på nationaldagen, hvor pølser er en væsentlig del af nationalfestmenuen.

Men generelt er nordmænd ikke så fintfølende - og da husgerning ikke er et fag i den norske folkeskole, er der også frit spil for de mest besynderlige kombinationer, selv om jeg umiddelbart har lidt svært ved at se, hvor kombinationen af rejesalat og pølse kommer fra.

Måske Sverige, for svenskerne spiser skagenssalat til deres korv. Skagensalaten er en rejesalat, hvor der er sparet på rejerne og tilføjet lidt krabbekød i stedet.

Normalt vil jeg insistere på, at rejesalaten skal være hjemmelavet, men nu skulle det altså være norsk, så det blev den fabriksfremstillede - fra K-Salat. der i øvrigt er en del af den norske Orkla-koncern.

Ostepølsen er en anden norsk specialitet. Jeg ved ikke, om det er nordmændene, der har opfundet den, men jeg smagte den første gang, da jeg i sin tid var på højskole på Lofoten. Ostepølser er en spise, som jeg særligt forbinder med Statoil-stationer, hvor de serveres i en norsk variant af pølsebrød med sesamkerner på.

Aftenens menu var mest for eksperimentets skyld, inspireret af en norsk standupper, som vi så lørdag aften. For jeg foretrækker bestemt mine hotdogs med sennep, ketchup og remoulade, sådan som det er skik og brug i gamle Danmark.

Ingen kommentarer: