torsdag den 11. juli 2019

Ikoner

Et lille forstep til et stort jubilæum


Ikon er et af tidens mest misbrugte ord. Næppe har en fodboldspiller eller rockstjerne været på forsiden, før vedkommende efterfølgende altid bliver omtalt som fodbold-ikonet eller rock-ikonet.
Det er trættende, og det slider på ordets valeur.

Egentlig er en ikon et ortodokst billede af enten Jesus eller Jomfru Maria. Det er symboler på tro - og heraf følger ikonografi, der er læren om symbolers betydning og tolkning.

Derfor har jeg ingen skrupler ved at omtale billederne til denne historie som ikoner. Det er fotos, som har haft betydning for en hel generation - min generation - og det viser noget meget større end en ligegyldig fodboldspiller. Det er fotos fra Apollo 11 og den første bemandede månelanding, som en hel verden kunne følge på live-TV. Den 21. juli kl. 03:56:20 dansk tid, seks en halv time efter landingen, steg Armstrong ned på Månens overflade og udtalte de berømte ord: "That's one small step for a man, one giant leap for mankind."

Der er kun få dage til, at det nu er 50 år siden - og jeg har taget forskud på festlighederne ved at dykke ned i "Projekt Apollo Archive", hvor man finder alle råoptagelserne fra månelandingen. I arkivet er billederne uredigerede, men jeg har løftet dem lidt i farverne og beskæringerne ved hjælp af Photoshop.

Ingen kommentarer: