mandag den 29. juli 2019

Skarv

Ålekrage

Skarven er en forholdsvis almindelig fugl i Danmark, men i hvert fald her i Limfjordslandet bliver den også betragtet som et skadedyr, der tager de bedste fisk - og det kan da ikke udelukkes, at der en gang i mellem ryger et skud hagl i retning af skarven.

De nordjyske skarver er på trods af fredningsstatus temmelig sky og svære at fotografere. Derfor greb jeg chancen forleden ved Flensborg Fjord, hvor denne skarv lod mig komme tæt på - og det er i hvert fald de bedste skarv-billeder, jeg har lavet hidtil.

Skarven ses ofte langs strandene, når de tørrer vingerne. I modsætning til andre havfugle er skarvens fjer ikke vandskyende, så fjerdragten fyldes med vand, når de dykker. Det er en fordel, når den jager under vandet, men et betydeligt handicap, når den skal flyve. Det var tydeligt med denne fugl, der var så tung af vand, at den kun med besvær kunne klatre op på stenene.

Skarven er ikke alene sky, men også en temmelig klog fugl. Jeg har en gang været på skarv-jagt på Lofoten - og vores guide fortalte, at man kun får et skud på en skarv. Derefter kan der gå flere dage, før fuglene vender tilbage til jagtstedet. Selv om vi var fem mand afsted, blev der i øvrigt ikke løsnet et eneste skud - for skarverne holdt sig klogeligt på afstand.

I Tromsø er Skarven for resten navnet på byens førende værtshus - stedet hvor man kommer for at blive set med fadbamser eller drinks på bordet, når midnatssolen bader dette nordnorske svar på Paris i varmt vejr fra slutningen af maj.

Skarv er også navnet på et ydmygt brunt værtshus i Pilestræde i København, der traditionelt altid har været tilholdssted for grønlændere i hovedstaden.

Dagens bonusbilleder er en svartbag på en bådebro ved Sandager - og så et dokuskud af et par marsvin på Flensborg Fjord. Det kunne jeg godt have gjort bedre med 400 mm på kameraet, men nu dukkede marsvinene altså op, mens jeg var i gang med skarven, så de er taget med 200 mm, hvilket er lidt i underkanten.



Ingen kommentarer: