fredag den 19. december 2014

Pyramiderne

Drømmen blev virkelighed

Giza-sletten har udsigt til Cairo og byens 24 millioner indbyggere.
Så er det blevet til endnu et kryds på livets store "to do-liste".

Her bliver livdrømmen til virkelighed.
Siden jeg var en lille dreng, har jeg drømt om at se pyramiderne. Jeg blev i skoletiden vildt fascineret af dette kæmpemæssige bygningsværk, der blev udført af en fortidig civilisation uden maskiner - men med en imponerende vilje til at gennemføre noget, der på papyrusset kan synes umuligt.

I den forgangne uge har vi været i Ægypten. Med min livsdrøm i bagagen kunne det naturligvis ikke lade sig gøre uden også at besøge pyramiderne på Giza-sletten i udkanten af Cairo. Så det gjorde vi, selv om Ægypten ikke er et helt ufarligt sted at rejse rundt i - og de store rejsebureauer slet ikke sælger ture til Cairo i øjeblikket.

Vi var egentlig på en almindelig sol- og badeferie med Spies på Sheraton i El Gouna - Rødehavets svar på Nice - og efter et regnfuldt dansk efterår kunne jeg sagtens have fået tiden til at gå med at sippe sjusser ved pølens bred.

Men sammen med et engelsk ægtepar fik vi med hjælp fra en lokal operatør - Red Sea Holidays - sat en tur op til Cairo med indenrigsfly fra Hurghada - og i Cairo blev vi modtaget af en ægyptisk guide med et lidt anstrengt forhold til englændernes modersmål og en lokal chauffør, der muligvis ikke havde kørekort, men var en mester i den kaotiske trafik. Cairo er blandt andet plaget af, at færdselspolitiet ikke har fungeret ordentligt siden revolutionen - og der er i princippet ingen gældende færdselsregler. Her hytter enhver sit eget skind, men det er en helt anden historie.

Her handler det om pyramider. Jeg kan ikke sige mig fri for at være ret så bevæget, da vi i vores minibus kørte op Giza-sletten og Keops-pytamiden - den største af dem alle - dukkede op foran os.

Keops-pyramiden er ganske enkelt enorm. 140 meter høj og 240 meter bred i grundplanet.

Desværre gik der lidt skår i det bevægende og meget følsomme øjeblik, da vores ægyptologi-studerende guide tegnede, talte og forklarede i et væk.Han var ekspert på området - men manglede måske en smule pli og forståelse for, at det var en livsdrøm, der gik i opfyldelse.

Med til oplevelsen hører også, at Giza-sletten er et stressende sted på grund af horder af sælgere af kamelture og souvenirs-skrammel. Man skal virkelig være hård i filten for ikke at komme af med familieformuen, for disse irriterende og hårdhudede sælgere tager ganske enkelt ikke et nej for et nej.

Det var også grænseoverskridende på en anden måde. For første gang i mit liv har jeg bestukket en betjent. I min iver efter gode billeder kom jeg lidt tæt på et forbudt område - og blev indhentet af en ivrigt fløjtende og gestikulerende betjent, der bedyrede, at jeg ikke måtte opholde mig lige nøjagtig der. Jeg stak ham fem ægyptiske pund - cirka fire kroner - og så fik piben en helt anden lyd. Pludselig var der ingen grænser for mandens hjælpsomhed - og han vidste lige præcis, hvor de gode fotovinkler var - uanset om det var inden eller uden for afspærringerne. Fint nok - men temmelig grænseoverskridende var det altså at bestikke sig til særlige rettigheder.

Guiden grinede ad det hele og konstaterede bare, at det er menneskets natur - alt er til salg. Det er kun prisen, der skal diskuteres. Jeg er egentlig ikke uenig, men grænseoverskridende var det alligevel.

Så har man også prøvet det - og så har jeg som sagt nået et af mine livsmål. Jeg har set pyramiderne.

Sfinxen er med sine 75 meters længde en af verdens største
 skulpurer - men egentlig ganske undseelig med sin beliggenhed
ved siden af Keops-pyramiden.
To af pyramiderne fra en ulovlig vinkel.
Keopspyramidens format er er svært at beskrive
 - men læg mørke hvor lidt turisterne fylder i billedet.

Ingen kommentarer: