lørdag den 19. april 2014

Svensk folkeoplysning

En lille overraskelse

Solvinden fra Ikea lyser op i drivhuset.
 De bedste gaver er som regel dem, man ikke har ønsket sig.

For det viser, at der er nogen, der tænker oprigtigt på en - og tit er det jo sådan, at man slet ikke ved, hvad man mangler.

Så hyggeligt tager drivhuset sig ud udefra om aftenen.
Sådan var det i hvert fald med årets fødselsdagsgave fra min søster. Jeg har jo i foråret lavet drivhuset om til en lille udestue - og da søster er en dreven udestuebruger, vidste hun selvfølgelig, at der mangler lys i den lille hyggekrog.

Så søsteren og Leo havde været en tur i Ikea. Den svenske møbelgigant har nemlig lanceret en hel igennem genial lampeserie med navnet Solvinden. Alle lamperne er med LED-lys, solcelle og batteri - og bare de får lidt lys i løbet af dagen, har de kraft nok til at lyse hele natten. Oven i købet tænder de automatisk ved mørkningen, hvis man vil have dem til det.

Jeg er blevet færdig med gulvet, der er blevet kantet
 med lister af lærketræ. Et gammelt gulvtæppe
 giver lidt atmosfære - og så er drivhuset et
 fint sted til at bruge alle lysestumperne fra jul.
Lamperne er IP44-godkendt - og det betyder, at de må bruges udendørs. Jeg fik to rislampelignende lamper, som sammen med et stearinlys giver tilpas lys til et helt drivhus. Materialet er noget nylon-stof, som tåler vand og kan vaskes - for en almindelig rislampe vil næppe holde længe i et drivhus.

Som alt andet fra Ikea er det gennemtænkt og virker - og endnu en gang må jeg tage hatten af for det svenske firma. Ikke fordi jeg vild med alle deres produkter - noget af det er simpelthen enten for konformt eller så nordisk i designet, at man allerede er træt af det, inden man er færdig med at samle det.

I vores danske selvforståelse plejer vi jo at forestille os som verdensmestre i alternativ energi og energioptimering - men med Solvinden slår svenskernes os altså med adskillige længder. Når de blågule netop kaster sig over solcelle-energien til belysning hænger det sikkert sammen med de mange sommerhuse, som svenskerne har på et eller andet skær i deres uendelige skærgårde. Her er der normalt ikke strøm, for det er simpelthen for dyrt at forsyne hver eneste lille klippeknold ude i vandet med strøm - og så er solcellerne i dag en ganske udviklet teknologi, der ligger lige for en svensk højrefod, der i gamle dage kørte i venstre side af vejen.

P.s. For en god ordens skyld vil jeg lige tilføje, at Dovregubben er uafhængig af økonomiske interesser - og jeg er altså ikke i Ikea's sold, selv om jeg skamroser kompagniet.
Nu jeg alligevel havde fotostativet fremme, skal vi også lige
 have et billede af det lille hus på Øland ved aftenstide.

1 kommentar:

Ole sagde ...

Lad være med at spekulere så meget i det med det svenske. Det er sikkert udviklet i Skåne, Halland, eller Blekinge.

Misundelsesværdig gave, må man sige.