lørdag den 5. april 2014

På gensyn næste weekend

Et must på Ordkraft

Er hun ikke smuk?
Jeg har en svaghed for grønlandske kvinder. Det er vist ikke nogen hemmelighed - og det her er heller ikke bekendelseslitteratur.

Men da jeg i sin tid kom til Grønland, faldt jeg altså i - og faldt for dem på stribe. Jeg var kommet til et samfund, hvor tingene var tydelige - mænd var mænd, og kvinder var kvinder - kein hexerei. Og det er stadig sådan, at når vi er til sammenkomster i det grønlandske miljø, sætter man sig hver for sig.

Men jeg opdagede også, at der bag ved den umiddelbare meget feminine adfærd lå der noget dybere. De grønlandske kvinder var meget viljestærke og stålsatte - og mange gange bedre skikkede end mændene til at få deres vilje og nå deres mål. Som små heksedoktorer brugte de erfaringerne med husholdningspengene til at få samfundsøkonomien til at fungere - og nogle af de største politiske personligheder i Grønland er rundet af såkaldt svage køn.

I den sammenhæng kunne jeg selvfølgelig nævne Nuuks borgmester Agnethe Davidsen, som jeg arbejdede tæt sammen med i årene i Nuuk - men jeg mødte også mange andre, der gjorde det godt på den ene eller anden måde.

For eksempel Maria Meyer, der blandt andet stiftede Grønlands Røde Kors, havde været formand for kvindeforeningen og havde siddet i kommunalbestyrelsen. Hun var en ældre dame, men gudesmuk og feminin som få.

Nu viser det sig, at Maria Meyer kommer til Aalborg i den kommende weekend. Anledningen er den nordjyske ord-festival Ordkraft, der foregår på Nordkraft.

Her vil Maria Meyer fortælle om den bog, som forfatteren Christel Lüttichau har skrevet om hende. Bogen udkommer mandag og hedder "Grønlænderinden".

Nu plejer jeg jo at besøge Ordkraft - men en ting er sikkert. Jeg sidder der på første række, når Maria Meyer og Christel Lüttichau går på scenen fredag klokken 13. Maria Meyer er nu 80 år - men åbenbart stadig stærk som kun grønlandske kvinder kan være det. Og det vil jeg gerne opleve. Og så glæder jeg mig da også til at læse bogen - for Maria Meyer har oplevet mere end de fleste, tør jeg godt påstå.

Jeg har i anden sammenhæng skrevet en lille forhåndsomtale af begivenheden og bogen. Den finder du her.

Ingen kommentarer: