tirsdag den 22. april 2014

Efter påskeferien

Kartoffelavleren på omgangshøjde

Så er de tidlige kartofler hyppet og gulerødderne er kommet under net.
Det tidligere forår og en påskeferie med ordentligt vejr er jo den rene fornøjelse for havemanden.

For vi er helt på omgangshøjde. Vi har nået, hvad der skal nås på nuværende tid af året - og vi har ikke og har ikke haft travlt. Tingene kører bare lige så stille derudaf.

I forgrunden er der sået rødbeder - og bagved en
hel kartoffelmark gødet med prima hestemøg.
I påskeferien blev der tid til at sætte de sidste kartofler. Det er dem, som vi skal leve af til efteråret og vinteren, men samtidig er de tidlige kartofler også kommet så langt, at de nu er blevet hyppet - og går alt efter planen, skulle vi gerne kunne nyde årets første kartofler i slutningen af maj. Det er tidligt. Sidste år tog vi de første kartofler den 30. juni - men det var til gengæld også meget sent.

Da jeg satte de tidlige kartofler i begyndelsen af april, såede jeg også gulerødder - og de er nu kommet over jorden. Så er det tid at dække dem med fluenet, så der ikke kommer gulerødsfluer i dem - og det nåede vi også i påsken.

Palargonia og fuchsia er kommet ud
fra vinterkvarteret i værkstedet.
Jeg glemte forresten lige at nævne, at jeg lørdag fik fingre i et læs hestemøg direkte fra marken og uden halm. Simpelthen prima møg som nu luner godt om vinterkartoflernes spirer og giver næring til kartoflerne.

Derudover har vi slået græsplænen for første gang i år, pelagonierne, fuchsia og andet godt blevet plantet i krukker, og vi har sået rødbeder, pastinak og kålrabi, så der er lagt i jorden til masser af rodfrugtretter til efteråret.

Og brændeskuret er fyldt op med brænde til næste vinter.
I påskeferien blev der også tid til at få vinterforrådet af brænde på plads i brændeskuret. Det er dejligt, når man sådan kan se, at der er er fyldt op på lageret - og en kommende vinter bare kan komme an.

Nu kan vi tage den lidt med ro. Vi skal lige være helt sikker på, at det er slut med nattefrosten. Næste større operation bliver derfor i begyndelsen af maj, hvor der skal sættes tagetes, georginer, agurker, tomater, selleri og kål. Forresten varer det ikke så forfærdeligt mange dage, før vi kan begynde at tage af rabarberne.

Men indtil da er det bare med at nyde haven - og ikke mindst alle tulipanerne, der nu er begyndt at blomstre.
Den gamle bænk fra Farsø er nu kommet ud at stå ved postkassen -
og er et herligt sted at sidde i aftensolen, mens man får en sludder
 med alle forbipasserende.
Godt nok ikke en hollandsk tulipanmark - men mindre
 kan også gøre det.

Ingen kommentarer: