fredag den 11. april 2014

Brandtale

Usædvanlig bogpræsentation

Kulturhuset Nordkraft måtte i dag kl. 13.05 evakueres. Årsagen ses
nederst til venstre på billedet. Der var opstået brand i
 en skraldespand. En trappegang blev sodskadet - og skraldespanden
kan ikke bruges mere. Efter 20 minutter kunne publikum vende tilbage
til Nordkraft, der i disse dage er centrum for den årlige
Ordkraft-festival.
Det blev på alle måder en ganske usædvanlig bogpræsentation, da Christel Lüttichau og Maria Meyer i dag på Ordkraft-festivalen i Aalborg præsenterede bogen Grønlænderinden om Meyers liv.

Næppe var præsentationen gået i gang, da sirenerne kl. 13.05 begyndte at hyle - og publikum i Kulturhuset Nordkraft blev beordret til at forlade huset, fordi en kritisk situation var opstået - som en syntetisk damestemme meddelte over højttalerne.

Det viste sig nu ikke være en kritisk situation, men derimod en skraldespand med ild i, der var årsag til miseren. Skraldespanden udbrændte, og en trappegang blev godt sodet til.

Christel Lüttichau og Maria Meyer
præsenterer bogen Grønlænderinden, der
udkom i denne uge.
Efter 20 minutters pause kunne publikum vende tilbage til Nordkraft og Maria Meyer, der bestemt også kunne sætte tilhørerne i brand.

Ligefrem og usentimentalt fortalte hun om sit 80-årige liv. Født i 30'ernes grønlandske fangersamfund, hvor enhver kendte sin plads, men hvor der også var plads til alle.

- Dengang var der ingen kvindeundertrykkelse, for fangeren var afhængig af sin kone - og hun var afhængig af fangeren. Et ægtepar var et ægteteam, fortalte Maria Meyer.

Alligevel havde hun svært ved at finde sin plads. Det kunne til nød gå, når der skulle hentes vand - men vaske gulv gad hun i hvert fald ikke.

Så hun endte i København som maskinskriverske på Burmeister Wain - og herfra gik tilværelsen ud i den store verden. Blandt andet var hun repræsentant for Grønland ved nogle store fremstød i London, Zürich og Paris.

Efter nogle år vendte hun tilbage til Nuuk, blev formand for kvindeforeningen, grundlagde en børnehave og etablerede dagpleje efter dansk mønster - og en plads i kommunalbestyrelsen. Hun nåede også at være fungerende borgmester - men tilværelsen om politiker sagde hende ikke noget:

- Jeg dur ikke til kompromiser og studehandler.

Maria Meyer holder meget af naturen - og overvejer på sine gamle dage at blive kriminel.

- De er ved at anlægge et fængsel i noget af den smukkeste natur ved Nuuk - så måske skulle man blive kriminel, spøgte Meyer, der i øvrigt har tænkt sig at dø i Danmark.

- For vi kan ikke blive kremeret i Grønland, så måske var det en ide at dø hernede. Så skal asken strøes ud i den smukke grønlandske natur, fortsatte grønlænderinden med stor lune.

Maria Meyer modtog stort bifald for sit bidrag til Ordkraft-festivalen, der fortsætter i Nordkraft til og med lørdag.
Maria Meyer høstede stort bifald ved Ordkraft-festivalen.

2 kommentarer:

papagreenfoto sagde ...

hej jesper

fin lille blogindlæg og flotte foto

Jesper Hansen sagde ...

Tak...