fredag den 14. marts 2014

Nyt perspektiv

Jorden set fra oven

Når Nordpolen er verdens navle.
Da jeg for mange år siden kom til Grønland, faldt jeg pladask for et kort over Arktis, som jeg første gang så på et kontor i det daværende hjemmestyre.

Kortet var på daværende tidspunkt ikke til at købe i almindelig handel, men var en gave fra den canadiske regering. Det ærgrede mig - for jeg synes, at det at se verden i et andet perspektiv var en ganske tankevækkende oplevelse.

Jeg ved ikke, om man nutildags kan købe kortet - men heldigvis kom jeg jo tæt på det canadiske udenrigsministerium, da jeg arbejdede i Arktisk Råd. Her var jeg så heldig på et tidspunkt at blive begavet med kortet, der i  sin tid er fremstillet af den canadiske naturstyrelse.

Polkortet har holdt flyttedag.
Desværre har jeg ikke så meget vægplads, så ind til nu har det faktisk smykket væggen på toilettet på første sal. Det er synd, så i forbindelse med den seneste tids vægmaleri benyttede jeg lejligheden til at flytte det nedenunder, hvor det hænger ved trappen op til første sal.

Forresten side om side med et grønlandskort der i mange år hang i mine forældres soveværelse. Kortet er gammelt - for det er med danske stednavne, der ellers blev afskaffet i 1979 - og de grønlandske stednavne er skrevet efter den gamle grønlandske retsskrivning, der blev erstattet i 1972 med den nugældende retsskrivning.

Den lille Jesper med pol-paraplyen.
Det canadiske polkort er i øvrigt fortsat en populær gave. Da den canadiske formand for Arktisk Råd i januar deltog i en stor konference i Tromsø, havde det canadiske udenrigsministerium sat 10 polkort på højkant til de konferencedeltagere, der først prikkede den canadiske ambassadør for Arktis på skulderen.

Da jeg i sin tid blev 50, var gaven fra kollegerne i Arktisk Råd også et polkort. Men det var nu form af en paraply med nordkalotten påtrykt. En velvalgt gave som jeg også er meget glad for - og gladeligt promenerer med, når det regner...

Ingen kommentarer: