søndag den 26. december 2021

Røde halvmåne

Red Moon Rising


Jeg sidder her til tonerne af CCR's Bad Moon Rising og redigerer billeder af måneopgangen over Gjøl Bredning juledags aften.

Nettet svømmer over med fotos af spektakulære solopgange, men gamle hr. Måne kan sandelig også være med.

Månen er i øjeblikket ganske tæt på jorden. Godt 356.000 km mod godt 406.000 km, når den er længst væk. Den lille forskel på 50.000 km får månen til at se lidt større ud - især når den er tæt på horisonten, omend forskellen er marginal.

Når månen er tæt på horisonten, skal lyset passere længere gennem atmosfæren. Det gør, at månen får et rødt skær - akkurat som solen ved solopgang og -nedgang. Og det gør synet ganske spektakulært med de seneste dages frostklare himmel, hvor der også er masser af muligheder for at repetere stjernehimlens billeder. Især Karlsvognen, som alle kender, men også Orions Bælte, som er min personlige favorit.

Billederne er taget ud over Gjøl Bredning med Gjøl i baggrunden. Det er lidt af en fotografisk udfordring at fange månen. Der er kun ganske få minutter, hvor den har den karakteristiske røde farve. Det første foto er taget 22.46 og det andet 22.59 - og farveforskellen ses tydeligt.

Jeg må også indrømme, at nattelyset er lidt af en udfordring for mit halvgamle Canon 7D, der nemt korner billederne ved svagt lys. Så det er lidt af en balancegang at få fotoet drønskarpt af månen - og undgå korn og støj i billedet. Det kan andre - med nyere og dyrere kameraer - sikkert gøre bedre. Men pyt...

En aften ved vintertide i frostvejr og vindstille langs Ølandsdæmningen med sangsvanernes og gæssenes pludren i baggrunden er en god oplevelse, som jeg gerne tager med som afslutning på en doven juledag.

Ingen kommentarer: