torsdag den 9. december 2021

Edderkopper i sneen

Lodden skiløber

Foto: Rudi Arqaluk Andersen

Torsdag i sidste uge var liftpasser Rudi Arqaluk Andersen fra Sisorarfiit – Skiliften i Nuuk - i gang med at rydde lidt op efter onsdagens voldsomme orkan.

På et tidspunkt ud på eftermiddagen ville han tjekke skiliftens containere. Der mødte han en edderkop, der nok så nydeligt spadserede rundt oven på sneen på sine otte behårede ben.Så mobilen kom frem, og Rudi Arqaluk Andersen fik nogle enestående fotos af Grønlands største edderkop-art i fri dressur i sneen.

- Edderkoppen er en arktisk kystjæger, fortæller biologen David Boertmann.- Den burde sove vintersøvn nu, men det er velkendt, at netop jagtedderkopper kan være aktive om vinteren under sneen. Denne har så forvildet sig op på sneens overflade.

Observationen af edderkoppen var ikke dagens eneste.

- Min søn så tre edderkopper i sneen ved Innannguaq, da han torsdag eftermiddag gik hjem fra GUX, fortæller Liv Aurora Jensen.

David Boertmann tør ikke gætte på årsagen til torsdagens edderkoppevrimmel i Nuuk, men gætter på, at det sikkert har med det omskiftelige vejr at gøre.

Foto: Rudi Arqaluk Andersen
Arktisk kystjæger kaldes også stor grønlandsk jagtedderkop. Den er udbredt i SV-Grønland mod nord til Disko Bugt og i Ø-Grønland mod nord til Kejser Franz Joseph Fjord. Arktisk kystjæger kan kendes på de stribede ben. Den bliver cirka en centimeter stor og er Grønlands største edderkop-art.

Jagtedderkopper er specielle, fordi de ikke spinder ikke fangnet, men jager byttet i løb. Når byttet er fanget, lammes det med gift, der opløser kropsdelene, hvorefter jagtedderkoppen suger indholdet til sig.

Der findes i Grønland omkring 70 edderkop-arter. På verdensplan findes knap 50.000 arter – og der findes hele tiden nye arter.

Edderkopper er ikke insekter, men tilhører spindlerne sammen med blandt andet skorpioner. Spindlerne kan kendes på, at de har otte ben mod insekterne seks ben. Verdens edderkopper vejer sammenlagt 25 millioner tons. De spiser mere end 400 millioner tons insekter årligt, tilsvarende den mængde kød og fisk, der spises af mennesker, fortæller Wikipedia.

Ingen af de grønlandske edderkopper er farlige for mennesker. Alligevel kan Rudi Arqaluk Andersen nok få det til at gyse i trængende skiløbere på Sisorarfiit:

- Det er ikke første gang, at jeg har set edderkopper ved skiliften. Vi finder dem blandt andet af og til på toiletterne, siger liftpasseren.

Artiklen skrev jeg til Sermitsiaq 2021/48 i sidste uge. Næste blogartikel handler om grønlændernes skræk for edderkoptter.

Ingen kommentarer: