mandag den 27. december 2021

Isbrydning

Frost og helligdage


Så er helligdagene forbi - og hverdagen vender tilbage med fuld fart. I hvert fald for mit vedkommende, hvor kalenderen er alvorligt besat hele den kommende uge.

Men det har været et par fine fridage, hvor vi har været begunstiget af det herligste, stille frostvejr. Isen har lagt sig i Ulvedybet og Gjøl Bredning, hvor vandstanden i takt med vestenvindens ophør er faldende. Det giver de herligste isbrydninger, når isen stille falder ned omkring stenene i vandkanten.

Både lørdag og søndag huggede jeg brænde og smånussede i haven om formiddagen - og eftermiddagene blev så brugt til et par lange køreture rundt i vores herlige landsdel.

Lørdag blev frokosten indtaget i Tranum Klitplantage. Det var dejligt koldt, så vi var næsten alene. Det bliver nok den sidste jul, vi kommer til at hygge os der, for miljøministeren vil jo omdanne området til naturnationalpark. Så bliver stedet overrendt lige som Lille Vildmose - og stik mod intentionerne bliver god natur omdannet til en zoologisk have.

Vi oplevede det både på Slettestrand og i Svinkløv Plantage, hvor var der fuldt af mountainbikere og tosseglade familier, som kan ødelægge enhver naturoplevelse. Jeg forstår det simpelthen ikke, når danskerne altid mener, at naturen helst skal opleves i flok og også gerne sammen med en hund. Hunde og katte er husdyr - og som navnet siger, bør de opholde sig i et hus og ikke i naturen.

På vejen hjem fra Slettestrand havde vi i øvrigt en fantastisk naturoplevelse på vejen under lien, hvor tre rådyr gik og græssede i vejkanten i lyngen. Jeg så dem, selv om de godt nok var svære at se i deres fine camouflagedragt, men en hvid rumpe fangede opmærksomheden.

I modsætning til børnefamilierne, der susede forbi i deres fine elbiler, blev det til en halv times højtidsstund sammen med rådyrene, der næppe var 20 meter fra bilen. De var på vagt de første minutter, men græssede så uanfægtet videre. For vi sad bomstille i bilen - og vi medbragte hverken børn eller hund. Desværre - eller måske heldigvis - havde jeg glemt kameraet.

Ingen kommentarer: