onsdag den 3. november 2021

Underjordiske lokummer

Alle har en ende


Søndag eftermiddag gik jeg under jorden. Som en anden Egon Olsen gik jeg rundt i en tysk bunker og ledte efter den store skat. Dog forgæves. Stort set lige som Olsenbanden.

Det var Bunkermuseet Hanstholm, der sammen med Besættelseshistorisk Selskab for Thy og Vester Han Herred havde fundet den helt store feltspade frem og afdækket åbningen til en af de mange tyskerbunkere i Hanstholm. Det var første gang i 65 år, at der var mennesker dernede i dybet.

Der var ikke meget at se. Faktisk ingenting, for der var buldrende mørkt, hvis ikke man havde en lygte ved hånden. Efterladenskaber var der ikke mange af, for inden indgangen blev dækket til i 1956, var bunkeren tømt for værdier - og ikke mindst jern, som der var stor mangel på efter krigen.

Dog fandt amatør-arkæologerne et godt mørnet toiletbræt og en lokumsbørste. Så tyskerne var ikke overmennesker. De gik på das som alle andre. Og det giver jo den tyske neutrum-artikel helt nye dimensioner, når DAS Reich er på tønden. Tyske tønder buldrer mest...

Bunkeren på kanten af Hanstholm var tjenestested for 35 mand - mandskab i køjerum og officerer med eget kvarter. Bunkeren er af typen Fl 244 (tyskerne havde nemlig system i tingene) og var en del af det tunge 10,5 cm luftværnsbatteri. Der findes blot fem eksemplarer af netop denne type ud af et samlet antal på godt 7.000 bunkere på vestkysten i Jylland.

Bunkerbesøget var en bifangst på søndags-udflugten sammen med Anne og Henrik. Det egentlige mål var Bunkermuseet, der i øjeblikket har en forståeligt velbesøgt udstilling om optagelserne til Olsenbanden i Jylland.

Det var sjovt at se. Filmen er en af mine favoritter - og den har fortsat appel til børn og barnlige sjæle med den håbløse jagt på kommandantens skat. Det er simpelthen bare skidegodt, Egon...

Olsenbanden i Jylland blev optaget for 50 år siden - og for en stor dels vedkommende i Hanstholm og omegn. Derfor den fine og oplysende udstilling på bunkermuseet. Således oplyst er det tid til endnu et gensyn med Olsenbanden i Jylland...


Ingen kommentarer: