lørdag den 20. november 2021

Hvalpsund 1974

Piger og drenge på fælles lejr


Et opslag fra Lokalhistorisk Arkiv for Farsø og omegn om Det Danske Spejderkorps store korpslejr i Hvalpsund i 1974, sendte tankerne tilbage til mine unge dage, så jeg skrev en kommentar ret frit fra leveren:

Lejren blev åbnet af Farsøs borgmester B. Nielsen-Man. Jeg gætter alvorligt på, at det var den eneste gang i karrieren, at borgmesteren talte til 20.000 mennesker.

Alle lejrdeltagerne bar ved lejrens åbning bøllehatte i forskellige farver, efter hvor de kommer fra. Nordjydernes var lilla, som det også fremgår af det vedhæftede luftfoto.

Luftfotoet blev taget af daværende Aalborg Stiftstidende-fotograf Max Rene, der havde flyvecertifikat. Efter at negativerne var kopieret, fløj han rundt til samtlige fotolaboratorier i Nordjylland og Sydnorge, så der kunne laves 20.000 farvekopier inden lejrens slutning, så alle deltagerne fik et foto med hjem.

Jeg deltog i opbygningen af lejren, hvor jeg lavede mange hundrede spær til lokummerne. Det var i de gode, gamle dage, hvor spejdere stadig kunne finde ud af at skide i en spand.

Lejren var i øvrigt den første store spejderlejr for både drenge og piger, efter at Det Danske Spejderkorps og Det Danske Pigespejderkorps blev slået sammen i 1973.

På lejrens sidste aften spillede Gasolin til lejrbålet - meget stemningsfuldt med Beckerlees guitarudgave af "Nu flyver mørkets fugle ud (Auld long syne)". Jeg tror, at alle, der oplevede det, stadig kan få en lille tåre i øjenkrogen ved tanken.

Jeg bringer dette lettere rodede og uredigerede opslag, fordi jeg ikke kan uploade det omtalte luftfoto til Facebook. Og så er der lige et par bonusfotos fra kontoret - et krus fra lejren, som står i min vindueskarm og så brændemærket fra lejren på mit gamle - og i dag alt for korte spejderbælte.



Ingen kommentarer: