søndag den 7. november 2021

Sikker hollandaise

Varm mayonnaise


Vi spiser meget fisk her på parcellen. Det er hverdagsmad, nemt og hurtigt at lave. Som regel serveret med grønærter eller kartofler med persillesovs. Det var egentlig også tanken lørdag aften.

Men i dagens løb sagde fruen henkastet: - Jeg tænker på hollandaise...

Det er sådan en pæn måde at forlange hollandaisesauce på, så jeg måtte jo i gang.

Mange viger tilbage for at arbejde med de ægte saucer, for der er en teoretisk mulighed for, at de skiller. Nogle mennesker betragter det endog som decideret svært. Det var det måske også i gamle dage, hvor husmødrene gik i gang med vandbad og omhu. Men nutildags har vi jo stavblenderen - og følger du min opskrift, er det pærenemt.

Begynd med at smelte 200 gram smør. Hæld det i en skål, men smid bundfaldet, vallen, væk. Processen kaldes afklaring - og resultatet er altså en skål med afklaret smeltet smør.

Så tager man tre æggeblommer, som ikke må være kolde, men skal have stuetemperatur. De hældes i den høje skål, som følger med en stavblender. Her tilsættes saften fra en citron og lidt hvidvinseddike. Hvis det skal være fint, kan man eventuelt erstatte citronsaften helt eller delvist med hvidvin. Det vigtigste i denne sammenhæng er syren. Giv det et drys salt og hvid (helst) peber.

Giv hele herligheden en ordentlig tur med blenderen, så det bliver let, lyst og luftigt.

Så tilsætter man det smeltede og afklarede smør, mens blenderen kører. Først dråbevis og siden i en tynd stråle. Og voila. Hollandaisen er færdig - og den skiller ikke...

Hollandaise er dybest set bare varm mayonnaise. Det mætter voldsomt, og der skal ikke så meget til, men syren i saucen giver et godt modspil til en fed laks, som var lørdagens fisk.

Prøv selv. Det er ikke så svært - og tusinde gange bedre end de mere eller mindre lødige convenience-produkter, som butikkerne er fulde af...

Ingen kommentarer: