lørdag den 20. marts 2021

Sort, sort, sort...

Sorte svaner


Sort sol er tilsyneladende det nye sort blandt naturglade danskere, der gerne holder i kø for at se stærene flokkes i Lille Vildmose.

Det gider jeg ikke, så jeg nøjes med en tur i nabolaget - og så kan man se sorte svaner. Jeg mødte to af slagsen mellem en flok sangsvaner fredag eftermiddag på Fristrup Enge nær Aabybro.

De sorte svaner er hverken fejlfarver eller mutationer, men svaner af anden etnisk oprindelse. Indført for mange år siden til Europa fra Australien og New Zealand for at pynte i parkanlæg og dyrehaver. Undslupne eksemplarer ses jævnligt i Danmark, hvor de sagtens kan leve.

De betragtes derfor som en invasiv art. Dog er risikoen for, at de breder sig eksplosivt vurderet til lav, så det går nok endda. De formerer sig jo ikke i samme takt som dræbersneglene, men det kan da ikke udelukkes, at de kan blive til et problem, hvis vi ikke passer på.

De sorte svaner er relativt fredelige planteædere, men jeg ved ikke, om de kan være lige så galsindede som knopsvaner. Det har man erfaret down under, hvor man har importeret knopsvaner fra Europa til de australske byparker. Det er ikke gået så godt, for vores nationalfugl er en arrig fætter, der slår voldsomt fra sig, hvis man generer den - især i yngletiden. Et stensikkert bevis på, at verden ville være et mere fredeligt sted, hvis hvert bord passede sit.

Jeg har tidligere set sorte svaner i voldgraven ved Voergaard og andre parkanlæg, men det er første gang, jeg ser fuglene i naturen. For en uges tid siden blev to observeret ved Nors i Thy. Måske det er de samme fugle.

På marken ved Fristrup dyrkede de to sorte svaner synkronspisning. Det så sjovt ud, når de bevægede sig i takt. Jeg går ud fra, at det er en del af parringsspillet. Det er jo sæson for den slags.

Jeg synes, at det er en flot fugl, så jeg kan godt forstå, at den danske landadel har importeret dem til voldgravene. De røde næb og de hvide undervinger matcher jo også nationalfarverne, selv når det ser allermest sort ud.


Rettelse 28.. april 2021: En fejlagtig oplysning om jagt på sorte svaner er fjernet.

Ingen kommentarer: