lørdag den 20. marts 2021

På vulkaner - igen...

Jorden spyr

Screendump: Google

Fredag aften begyndte et vulkanudbrud på Reykjanes-halvøen nær den islandske hovedstad Reykjavik. Udbruddet skete klokken 22.15 dansk tid nær et fjeld med det pittoreske navn Fagradalsfjall, der ligger fire kilometer fra Den Blå Lagune og små ti kilometer fra lufthavnen i Keflavik.

I følge Iceland Review er flyvningerne på Keflavik genoptaget, efter de var midlertidigt indstillet en times tid efter udbruddet.

Der har gennem længere tid været mange jordskælv på Reykjanes-halvøen, så udbruddet kommer ikke som den store overraskelse. Hyppige jordskælv er nemlig et sikkert tegn på, at proppen snart ryger af en vulkan.

Jeg har aldrig været ved selve Fagradalsfjall, men hele området er præget af tidligere tiders vulkanske aktivitet. Et temmelig goldt landskab med størknet lava - og somme steder dufter der fælt af svovlforbindelser. Det er også den vulkanske aktivitet i undergrunden, der har skabt grundlaget for Den Blå Lagune, der med lunt kiselholdigt vand er en skøn oplevelse.

Island er vant til vulkanudbrud - og det er mit indtryk, at man har helt styr på situationen. Vejene til og fra Reykjavik er lukket, folk i området opfordres til gå indendørs og lukke vinduerne - og meteorologerne har sendt en helikopter til udbrudsstedet. Her er de første billeder taget med helikopter fra det islandske meteorologiske institut:

Vulkanudbruddet bringer tankerne tilbage til 2010, hvor vulkanen  Eyjafjallajökull spyede aske ud og groundede flytrafikken i stort set hele verden i en måned fra den 21. marts. Så mens flybranchen håber, at de aktuelle trængsler er slut med et digitalt corona-pas, kan det vise sig, at der er nye udfordringer forude.

Jeg kan ikke lade være med at tænke på dengang for knap 11 år siden, hvor jeg sad vulkanfast i Tromsø i en måned - og hvor jeg for resten var så heldig, at da det hele var slut, kom jeg med det allerførste fly til Grønland den 24. april,

Ingen kommentarer: