onsdag den 9. december 2020

Operation julebag

Smålækkerier


Så er operation julebag i gang. Det drejer sig - som bekendt - om småkager, så vi tager arbejdet i små bidder.

Allerede i sidste uge tog Dina hul på festlighederne med brunkagerne, som blev fremstillet efter en meget sindrig opskrift med et hav af forskellige ingredienser i et nøje afmålt forhold. Det lod jeg fruen om...

Søndag gik jeg så i gang med finskbrød, korendere og jødekager. Det er knap så kompliceret som brunkagerne. Jeg bruger en universaldej, som består af 250 gram smør, 200 gram sukker, et æg, lidt vanille og omkring 350 gram mel. Melet tager jeg på øjemål, til dejen har den rette konsistens. Dejen kan også bruges til vanillekranse; så giver man den bare lidt ekstra vanille og eventuelt lidt finhakkede mandler.

I dagens anledning lavede jeg en dobbelt portion, delte dejen i tre. Den første del til jødekagerne blev trillet til en pølse, som blev lagt på køl. Efter et par timer skåret i skiver, som blev fordelt på et par bageplader. Herefter penslede jeg med æg og dryssede kanelsukker på. I ovnen 10 minutter ved 200 grader.

For korender-kagernes vedkommende rørte jeg - som navnet forsigtigt antyder - en håndfuld korender i dejen. Herefter trillede jeg dejen til en pølse, der kom på køl et par timer. Herefter snittede jeg dejen i skiver og fordelte på bagepladerne. Ligeledes 10 minutter ved 200 grader.

Den sidste tredjedel af dejen gik til finskbrød. Jeg rullede dejen ud til en firkant i knap en centimeters tykkelse. Så dryssede jeg perlesukker på og skar dejen op i små snitter med et pizzahjul. Snitterne blev sat på en plade og fik cirka 15 minutter i ovnen.

Tirsdag fortsatte Dina operationen med klejner, som jeg ikke selv er så pjattet med. Jeg synes, at de store palminkogte kager er lidt for bastante og en ikke særligt raffineret småkage. Men det hører med de grønlandske juletraditioner, så det er vel undt. Og igen med en temmelig nørdet opskrift med et hav af ingredienser...

Nu mangler vi kun vanillekransene. Det er lidt mere bøvlet arbejde, som man helst skal være to om. Så det har vi aftalt, at vi laver i næste uge. Og for resten har vi allerede småkager i rigeligt mål efter den første etape af operation julebag.

2 kommentarer:

John J. sagde ...

Du kan være glad for at du bor så langt væk, ellers ville jeg rende dig på dørene hele tiden. Beskrivelser og billeder får tænderne til at rende i vand … i det mindste er det ikke muligt at tage vægt på ved at kigge på.

Og en fodnote til en tidligere post om Flyvere. Dengang vi kunne komme tilbage til Dk fløj vi med BA, der var den bedst mulige forbindelse til Kbh., og de har en "economy plus" klasse, med mere checked baggage, mere ben plads og lidt bedre mad o.s.v. På den af turene var der en passager der var lidt besværlig og da vi ankom til London blev han hentet af en halv snes Bobbies ( British Police ) og jeg blev bedt om at skrive en report … På vejen hjem fra LHR til YVR blev vi flyttet til Business Class, så vi kunne ligge ned og sove efter dinner. Det er næsten 9 timers tur.

Jesper Hansen sagde ...

Jeg har haft det privilegium at flyve meget på business class i jobsammenhæng, fordi jeg ofte har haft meget grej med - og så er forskellen mellem overvægt-bagage og business-tillægget ikke så stort. Og for resten er de fleste selskaber også mere large med overvægt, når man flyver business.
Men det er da synd at sove til YVR. Den sidste time af turen er noget af det flotteste, jeg har set...