onsdag den 16. december 2020

Bøgegrene til Norge

Hilsen fra Rold Skov


I onsdagens morgenmails var blandt andet en ansøgning fra De Gule Spejdere i Skørping, som er i gang med at lave et museum om den navnkundige skovrider Jens Hvass, der var en af grundlæggerne af Det Danske Spejderkorps og i mange år var chef for Buderupholm Statsskovdistrikt.

Bøgegrenene plukkes. Til venstre min far,
ryggen af tropsleder Børge Kræfting og
siddende tropsassistenten "Sever".
Jeg har mødt Jens Hvass nogle gange, mens jeg barn. De fleste gange på afstand, hvor jeg husker en temmelig barsk udseende spejderleder med marskalstav og velpresset uniformsskjorte med en lige så velsiddende stiv spejderhat. Men det var nu spil for galleriet. Jeg mødte ham en enkelt gang tæt på, og det var en rar og meget vidende mand.

Det var helt præcist Kristi Himmelfartsdag den 13. maj 1972, det skete. I nærheden af Rebild, hvor jeg sammen med en flok spejdere skulle plukke bøgegrene, som skulle sendes til Norge. I følge Aalborg Stiftstidende var vi 200 spejdere samlet ved den begivenhed.

Bøgegrenene blev plukket i en udtynding af unge træer. Inden vi klippede grenene og samlede dem i buketter á tre grene, kom den på det tidspunkt pensionerede Jens Hvass forbi og fortalte om projektet. Ved den lejlighed fik jeg også - af årsager som jeg kommer ind på senere - lov til at give hånd og fik et solidt skulderklap.

Traditionen med at sende bøgegrene til Norge blev grundlagt af Jens Hvass sammen med spejderne efter krigen, hvor han mente, at der var brug for lidt opmuntring til nordmændene, som havde været hårdt ramt af krigen. Projektet blev senere overtaget af turistforeningen i Aalborg, indtil traditionen uddøde i halvfemserne, så vidt jeg lige kan læse mig til.

Når jeg nu fik lov til at hilse på "Hvassen", var årsagen, at jeg sammen med fem andre nordjyske spejdere samme dag skulle rejse til Frederiksstad i Norge med de første bøgegrene. Det var mit livs første udenlandsrejse og måske med til at så kærligheden til Norge, hvor jeg har boet i sammenlagt næsten fire år.

Turen til Norge foregik med bus fra rutebilstationen i Aalborg til Frederikshavn og derefter videre til Frederiksstad med M/S København. Udlændigheden i det norske strakte sig over en weekend med et tæt pakket program, hvor jeg blandt andet prøvede at spille bowling for første gang. Det var et kosmopolitisk vingesus, for den slags havde vi altså ikke i Farsø.

Lørdagen var afsat til at dele bøgegrene ud. Vi blev fragtet rundt i en ambulance og var blandt andet på Sentralsykehuset, en slags anstalt samt et alderdomshjem. Især det sidste husker jeg meget tydeligt. De gamle beboere græd af glæde over vores forpjuskede bøgegrene.

Turen var i øvrigt lidt af mediebegivenhed, der gav omtale i både danske og norske aviser. Jeg har udklip fra Jyllands-posten, Aalborg Stiftstidende, Viborg Stifts Folkeblad, Løgstør Avis og et par norske aviser. Jeg har også fundet nogle fotos fra turen. De er gamle og gulnede, hvilket jeg beklager, men sådan er det jo...

Hvis der blandt bloggens læsere er andre, som har minder om bøgegrenene, hører jeg gerne nærmere.

Ingen kommentarer: