tirsdag den 8. december 2020

Sprængt oksebryst

Livret


Mandag aften fik vi sprængt oksebryst med peberrodssauce. Det er en af mine livretter, som vi desværre får alt for sjældent.

Det er ikke fordi, det er så frygtelig svært at lave, men det kræver lidt tid og forberedelse.

Fredag købte jeg to stykker oksebryst på godt et kilo hver. Her i huset rækker det til cirka fire portioner, for det lækre kød kræver store portioner. Jeg lagde kødet i en stor frysepose og dryssede med salt, nitritsalt og sukker. Mængden er ikke så afgørende, når man tørsalter, men fordelingen skal være cirka 60 procent almindeligt salt, 20 procent nitritsalt og 20 procent sukker.

Plastikposen med kødet blev lagt i en skål i køleskabet fredag aften - og stod så og hyggede sig der til mandag eftermiddag. Så skyllede jeg kødet grundigt og dækkede det med vand i en stor gryde. Det fik et opkog, så skum, urenheder og tiloversbleven salt blev vasket ud. Jeg smed vandet ud og dækkede kødet påny med vand, som var tilsat rigeligt med gulerødder, porre og løg. Derefter simrede kødet i tre timer, til det var mørt og benene slipper. Så er det færdigt.

Peberrodssaucen, der kunne få englene til at synge, blev lavet på en opbagning af smør og maizena. Jeg tilsatte en halv liter af kogefonden under omrøring og som prikken over i'et fik saucen en deciliter fløde - godt og vel. Når saucen er kogt igennem tilsætter man en passende mængde reven peberrod og smager eventuelt til med salt og peber. Peberrod må ikke koge, for så taber det smagen.

Hele herligheden blev serveret med kartofler, rosenkål og gulerødder. Gulerødderne selvfølgelig frisk opgravede fra haven, hvor vi takket være det lune efterår fortsat har friske gulerødder med en fin, næsten sart, sød smag...

Og hvorfor nu lige sådanne kulinariske udskejelser på en almindelig mandag aften? Jo, man skal jo være god ved sig selv i disse tider...

Ingen kommentarer: