tirsdag den 2. juni 2020

Bambi i gyvel

Nærkontakt med rådyr

(Billederne er klikbare)
Tirsdag havde jeg et længere møde med et rådyr i Svinkløv Klitplantage, hvor dyret gik og gnaskede sin aftensmad mellem blomstrende gyvel lige i den gyldne time kort før solnedgang. Det blev der en fin billedserie ud af.

Bukkejagten gik jo ind for et par uger siden - og det giver et vist spillerum for råerne, der lige i øjeblikket har fred for jægerne, mens de fostrer den nye generation op.

Råen her - det kan ikke ses på billederne - havde tydeligvis også mælk i yveret, så et eller andet sted inde i krattet har der sikkert ligget et rålam eller to og ventet på mor.

Råen tog mødet med fotografen ganske afslappet. Sikkert også mere roligt end fotografen, der så mange muligheder i både gyvel og gyldent lys. Nu er jeg jo ikke den, der brokker mig, men jeg turde ikke skifte objektiv - og 400 mm var faktisk rigelig tæt på.

Svinkløv Klitplantage er de seneste år blevet udsat for en massiv naturpleje, hvor store dele af de gamle fyrrekrat er blevet ryddet til fordel for blandt andet nyplantning af eg. Det giver levesteder til gyvelen, der er en typisk pionerplante, der som en af de første rykker ind, når skoven ryddes.

Strengt taget hører den vel ikke hjemme i den danske natur, men det bærer vi over med, for den er smuk - og Naturstyrelsen anbefaler den da også til vildtbeplantninger. Gyvel har et meget kraftigt rodnet, så tidligere var den meget brugt på jernbanedæmninger for at hindre erosion.

I øvrigt bør Dina krediteres for billederne, for det var hende, der så dyret først...

Aftenen bød på en del rådyr og harer på distancen, men ikke noget at snakke om i forhold til denne her, der holdt mig beskæftiget i cirka 10 minutter, inden den luntede ind i krattet til de ventende lam...


Ingen kommentarer: