fredag den 5. juni 2020

Min grundlovstale

Ja til oksekød og nej til broccoli

I dag er det Grundlovsdag. Det er jo det nærmeste, Danmark kommer en slags nationaldag – og da vi ikke har den store tradition for patos og voldsomme følelsesudbrud, er markeringen af dagen også til at overskue for de fleste.

Det er ikke som i Norge, hvor jeg har boet nogle år. Her er landet den 17. maj fra morgenstunden er klædt i blåt, hvidt og rødt – og alle mand er af hus for at fejre dagen med vafler, pølser og is i lange baner. Heller ikke som i Frankrig og andre lande, hvor en god militærparade med det nyeste til faget henhørende isenkram er en del af festlighederne.  

Det skyldes måske, at vi her i Danmark heller ikke har den store tradition for blodige revolutioner, og vi er i vore dage heller ikke særlig meget for at hugge hovedet af dem, vi er uenige med. Lidt vattet og blødsødent, men sådan må det nødvendigvis være i et land, hvor ”få for har for meget og færre for lidt”.

For de fleste danskere er Grundlovsdag derfor bare endnu en anledning til at holde fri en halv dag eller hel dag – og så heldigt, at det i år er op til lørdag og søndag, så weekenden bliver dejlig lang, som danskerne trods arbejdsløshed og manglende meningsfuld beskæftigelse ofte synes at tænke.

Men uanset at vi ikke lægger de store følelser for dagen - Grundlovsdagen – så skal det nok blive til en enkelt grundlovstale eller to ude i haveforeningerne og de politiske foreninger. Så stiller den lokale politiker sig op på en Arla-kasse – ølkasser er jo gået af mode – og udtaler store ord om det danske repræsentative demokrati, og at dagen er demokratiets festdag.

Fint nok, selv om politikerne ofte overser, at Grundloven dybest set er befolkningens værn mod en enevældig statsmagt – inklusive politikerne selv. Før grundloven repræsenteret af den enevældige regent og i vore dage repræsenteret af politiske strømninger, der i højere og højere grad begrænser den enkelte borgers muligheder og rettigheder for at skabe sig en tilværelse på egne vilkår.

Politikerne spænder sig beredvilligt for strømningerne, hvor økologi, sundhed og evigt liv er målet. Det bliver værre og værre og er slet ikke til at stoppe, hvis det kobles med klimapolitiske ambitioner. Forbuddet mod rygning er næsten totalt. Spiritus og drukfældighed, naturlig luft i tarmene, vittigheder om negre og kvinder,  godt humør, rødt kød og almindelig dovent vellevned bliver sandsynligvis det næste.

Den udvikling fik medvind, da coronaen dukkede op. Mette Frederiksen lukkede landet – og det kunne vi alle se fornuften i, for det var til fælles bedste. I nogle få dage nød statsministeren hele landets og oppositionens opbakning. Det var befriende, og jeg tror, at de fleste danskere nød situationen alle ofre til trods – for en hverdag uden politisk kævl og kompromisser var noget helt nyt og anderledes. Situationen var samtidig så tilpas alvorlig, at man sikkert – uden de store sværdslag – kunne have rullet konstitutionen (Grundloven) tilbage til enevældens tid.

Den store udfordring nu – godt tre måneder efter – er, at operationen tilsyneladende lykkedes. Patienten overlevede, men demokratiet, individets rettigheder og fremtiden ser ikke lys ud. Den politiske debat er tilbage på samme irriterende niveau med mudderkastning og højtråbende klimatosser som væsentlige ingredienser.

Politikernes lyst til at bruge af fællesskabets kasse er heller ikke mindsket. Så selv om vi står med en gigantisk økonomisk krise, hvor skattenedsættelser og afgiftnedsættelser vil være den bedste løsning, er der blandt politikerne store planer om reformer. Også selv om corona-krisen viste, at det faktisk går godt i Danmark, selv om størstedelen af de offentligt ansatte var sendt hjem med fuld løn og tryghed i ansættelsen. Det vilkår var de ene om, for ude i det private erhvervsliv, var der hverken tryghed eller fuld løn – og mange står nu uden arbejde.

I dag fejrer vi Grundloven – og den er der såmænd ikke noget i vejen med. Men den er truet. Både i Grønland og på Færøerne arbejder stærke kredse på, at de to lande i Rigsfællesskabet får egne forfatninger. Så selv om vi har en Grundlov med mange gode takter, og som vi med rette kan være stolte af, kommer vi nok ikke uden om debatten. Mit ønske skal være en passus i Grundloven, der sikrer retten til et usundt liv og individuel mangfoldighed. Det indebærer naturligvis også retten til at drikke sig i hegnet, spise gåselever og rødt kød, fortælle lumre vitser, ryge og sige nej tak til broccoli…

På Kanten, Nordjyske Stiftstidende 5. juni 2020

Ingen kommentarer: