søndag den 13. januar 2019

Foragt for TV-seerne

Slendrian og sjusk på TV2

Boeing 737 fra Jettime i Narsarsuaq. Denne flytype kan ikke
lande i Nuuk, og det var derfor forkert, at TV2 brugte billeder fra flyet,
da man ville fortælle om Rosas flyvetur fra Nuuk til Narsarsuaq.
Det er efterhånden nogle år siden, at jeg sidst har været ude med riven efter de danske mediers dækning af Grønland. Det er blevet bedre og mere seriøst, selv om der stadig kan være problemer med udtalen af visse grønlandske fænomener og især stednavne.

Perioden op til årsskiftet bød på to TV-serier i to afsnit på TV2. Den første handlede om Jytte Refsgaard, der forsvandt sporløst på Thulebasen i 1977. Det er et virkeligt mysterium, som nok var et par tv-programmer værd - og jeg satte mig forventningsfuldt foran skærmen. Der kom nu ikke noget nyt ud af det - og jeg synes måske nok, at programmet var lidt langsommeligt. Men det værste var nu billederne, der skulle støtte det dokumentariske i programmerne.

Jeg har aldrig været på Thule Air Base, men syntes på en eller anden måde, at lokaliteterne virkede bekendt - og ved programmets afslutning blev det også afsløret, at alle optagelserne var lavet i Kangerlussuaq på den tidligere amerikanske base Sondrestrom.

Jeg er godt klar over, at det er dyrt at sende et helt TV-hold til Thule, men det er altså at drive gæk med seerne - som om det ene sted kan være lige så godt som det andet, når vi snakker Grønland.

Det kan det altså ikke, for både flora og topografi er meget forskellig i henholdsvis Nordgrønland og Vestgrønland. Så jeg blev skuffet, meget skuffet. Jeg synes, at det udtrykker foragt for både seerne og Grønland, når man ikke gider bruge de ægte locations.

Bedre blev det ikke i serien om Rosa, der var på jagt efter sin grønlandske far. Igen to meget lange programmer uden særlig fremdrift - og igen fusk med billedsiden.

På et tidspunkt skal Rosa flyve fra Nuuk til Qaqortoq. Det illustreres med et billede af hende og datteren i en flyvemaskine. Men ud af vinduet kan man skimte flyets winglet, det tydeligt viser, at flyet er fra Jettime og ikke Air Greenland. Det er i øvrigt også tydeligt, at flyet er en Boeing 737 med en 2x3 sædekonfiguration i modsætning til 2x2 konfigurationen i Air Greenlands Dash-8.

Jeg gætter på, at det viste billede stammer fra hjemturen til København fra Narsarsuaq, hvor Jettime flyver i wetlease for Air Greenland.

På mig virker dette billedsjusk forstyrrende - og jeg kan ikke opfatte det som andet, end at man på TV2 tænker, at det nok går an - for de dumme seere ved jo alligevel ikke, hvordan der ser ud i Grønland.

Ingen kommentarer: