tirsdag den 10. juli 2018

Morten Korch-romantik

Der er et yndigt land...

Der er ikke så meget romantik over vore dages industrialiserede landbrug med stordrift og bigballer på markerne, men stadig byder vores landsdel på små enklaver, der gør det muligt at lave billeder, der ser ud som dengang.

Sådan en enklave findes ved rundkørslen mellem Halvrimmen og Rødhus ved Tranum Engevej. Her fandt jeg forleden morgen dette smukke motiv, der er som klippet ud af "Sønnen fra vingården" fra 1975, hvor halmen er samlet i det, som vi i dag kalder Morten Korch-baller.

I baggrunden aner vi en Massey Ferguson-traktor af en lidt nyere model - og det er på grund af den, at jeg daterer tidsbilledet til 70'erne og Sønnen fra Vingården, hvor Ib Mossin havde helterollen. Bogen af samme navn er i øvrigt fra 1944, og forresten døde Morten Korch allerede i 1954...

1 kommentar:

Farmer sagde ...

Nu til dags er denne halmballetype indbegrebet af romantik.

Jeg var ung i landbruget, da al halm blev bjærget i disse baller, og der var ikke megen romantik; men slæb fra morgen til aften.
12 kg stykket. Op på forken og så på vognen op til 10 lag i 3,5-4 meters højde. Hjem og læsse af. Samme tur ind i lugen i gavlen. 2-4 mand til at stable på loftet i 35-40 graders varme under et bliktag med støvet virvlende omkring og direkte ned i lungerne.
Jeg tjente et sted, hvor vi kørte 22.000 baller hjem årligt. Vi spyttede sort i to måneder.

De moderne halmbjærgningsmetoder er en velsignelse.

Man skal være ikke-deltagende beskuer for at se romantikken. Lidt som i Rasmus Frankenaus "Vipper springe over klinge.", hvor sveden, varmen, tidslerne og de ømme rygge lykkeligt er forfatteren ubekendt.