tirsdag den 10. juli 2018

Morten Korch-romantik

Der er et yndigt land...

Der er ikke så meget romantik over vore dages industrialiserede landbrug med stordrift og bigballer på markerne, men stadig byder vores landsdel på små enklaver, der gør det muligt at lave billeder, der ser ud som dengang.

Sådan en enklave findes ved rundkørslen mellem Halvrimmen og Rødhus ved Tranum Engevej. Her fandt jeg forleden morgen dette smukke motiv, der er som klippet ud af "Sønnen fra vingården" fra 1975, hvor halmen er samlet i det, som vi i dag kalder Morten Korch-baller.

I baggrunden aner vi en Massey Ferguson-traktor af en lidt nyere model - og det er på grund af den, at jeg daterer tidsbilledet til 70'erne og Sønnen fra Vingården, hvor Ib Mossin havde helterollen. Bogen af samme navn er i øvrigt fra 1944, og forresten døde Morten Korch allerede i 1954...

2 kommentarer:

Farmer sagde ...

Nu til dags er denne halmballetype indbegrebet af romantik.

Jeg var ung i landbruget, da al halm blev bjærget i disse baller, og der var ikke megen romantik; men slæb fra morgen til aften.
12 kg stykket. Op på forken og så på vognen op til 10 lag i 3,5-4 meters højde. Hjem og læsse af. Samme tur ind i lugen i gavlen. 2-4 mand til at stable på loftet i 35-40 graders varme under et bliktag med støvet virvlende omkring og direkte ned i lungerne.
Jeg tjente et sted, hvor vi kørte 22.000 baller hjem årligt. Vi spyttede sort i to måneder.

De moderne halmbjærgningsmetoder er en velsignelse.

Man skal være ikke-deltagende beskuer for at se romantikken. Lidt som i Rasmus Frankenaus "Vipper springe over klinge.", hvor sveden, varmen, tidslerne og de ømme rygge lykkeligt er forfatteren ubekendt.

Jesper Hansen sagde ...

Jeg husker også fra min barndom i tresserne, hvordan vi hjalp min onkel med høsten. Og du har helt ret i, at der ikke var meget romantik over det. Men flot så det da ud, når negene var sat i traver - tror jeg det hed. Jeg husker også onklens tærskeværk - et kæmpemaskineri, vi som børn fornuftigvis ikke måtte komme i nærheden af...

I øvrigt får du mig til at tænke på en sjov historie fra Grønland. Det var vist nok i Aasiaat, at den lokale dilettantforening skulle optræde med et Morten Korch-stykke. For at gøre scenografien perfekt havde de bestilt en balle halm i Danmark - og det havde nær ruineret foreningen i fragt, for siden Morten Korchs tid var man jo gået over til bigballer og det koster altså kassen at sende sådan en til Grønland...