Lidt køleskabsoprydning
Dina har jo sukkersyge, så det er naturligt nok, at hun har været tilbageholdende med bagværket, men nu er jeg altså hjemme igen - og så skal der ske ting og sager...
Køleskabet bød på rester fra julens udskejelser, blandt andet noget hakket chokolade og noget marcipan. Så ligger en mazarinkage lige til højrebenet, som man siger i disse fodboldtider. Nu siger fodbold mig imidlertid intet, men lørdag aften bød fjernsynet både på Barnaby og Vera - og den slags fordrer bagværk i høj klasse.
Mazarinkage er en lækker lille ting, og er for resten slet ikke svær at lave. 200 gram marcipan smuldres og blandes med røremaskinen med 200 gram sukker og 200 gram blødt smør. Fire æg tilsættes, og det hele røres sammen til en lind masse. Til sidst vendes 150 gram sigtet mel i sammen med noget hakket chokolade. Dejen hældes i en form foret med bagepapir - og så er det i ovnen ved 175 grader i 40 minutter. Sværere er det såmænd ikke.
Det er en sød og lidt tung og svampet kage, som man ikke skal spise for meget af, så der er bagværk nok til de næste aftener også - og jeg er da helt overbevist om, at kagen de kommende dage får følgeskab af lidt flødeskum. Rigtige mænd spiser jo ikke cremefraiche, selv om mange sikkert vil finde, at den syrlige smag står godt til den søde mazarin.
Mazarinkage er i øvrigt en dansk opfindelse - som så meget andet konditorkunst. I sidste halvdel af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet oplevede dansk konditorkunst en guldalder i takt med stigende velstand og bedre råvarer - samt ikke mindst inspiration fra både Frankrig, Østrig og Italien. Det var i den periode, at klassikere som wienerbrød, jødekager, honningkager, Sarah Bernhardt, Napoleonskage og rubinsteinkage holdt deres indtog på de danske kaffeborde.
Vi kender ikke oprindelsen til mazarinen, men den er nævnt første gang i en kogebog i 1888. Det er også uvist, hvorfor kagen er opkaldt efter den franske statsmand, kardinal Mazarin, der havde stor indflydelse på europæisk politik i 1600-tallet. Han var vistnok en lidt skidt ka'l, der blandt andet berigede sig på skatteydernes bekostning- og skabte således nogle af de traditioner, der fortsat er gældende i europæisk politik...
Ingen kommentarer:
Send en kommentar